18.6 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΑΠΟΨΕΙΣΟι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά… (Γ. Σεφέρης)

Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά… (Γ. Σεφέρης)

patrida_coverΌσοι αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα την πανδημία που ενέσκηψε και στη χώρα μας, δεν έχουν παρά να συγκρίνουν τη στάση και την πολιτική που άσκησαν στον χώρο της υγείας, οι διαδοχικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις. Νοσοκομεία που είχαν υποστεί μέση περικοπή 40% στους προϋπολογισμούς τους την πρώτη πενταετία της κρίσης, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αφού εφαρμοζόταν το περιβόητο σύστημα 5:1 στις προσλήψεις (5 απολύσεις, μία πρόσληψη). Και σταδιακά το1:1. Περίπου 2,5 εκ. συμπολίτες μας ήταν ανασφάλιστοι, ενώ όλοι έπρεπε να πληρώσουν 5 ευρώ για μια στοιχειώδη επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία ή τα επείγοντα των Νοσοκομείων.

Είναι γεγονός όμως ότι, την περίοδο που προηγήθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μία έντονη προσπάθεια για την ανόρθωση του δημόσιου συστήματος υγείας με 19.500 προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού όλων των κατηγοριών. Όλοι οι πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στα επείγοντα των Νοσοκομείων, με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πλήρη δικαιώματά στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

          Ωστόσο η ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση προοιώνιζε δυσμενείς αλλαγές για το μέλλον του Τομέα της Δημόσιας Υγείας. Διατυμπάνιζαν εδώ και καιρό αρμόδιοι υπουργοί την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας (ΣΔΙΤ), για να προετοιμαστεί κατάλληλα η κοινή γνώμη.

Ευτυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόλαβε να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ. Παράλληλα το νοσοκομεία ( κυρίως οι ΜΕΘ ), δεν δέχθηκαν, τελικά έναν μη διαχειρίσημο, για την δυναμικότητα τους, όγκο ασθενών Covid-19. Ακολουθώντας έγκαιρα – όπως και πολλές άλλες χώρες (Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική, Κύπρος, Μάλτα, Ισραήλ κ.λπ.) – στοιχειώδη αλλά αποτελεσματικά μέτρα κατά της μετάδοσης του ιού (κλείσιμο σχολείων και μέτρα lockdown),ενώ ταλαντεύθηκε σε άλλα (κλείσιμο εκκλησιών) .

Η παρούσα κυβέρνηση κινήθηκε προς την αντιμετώπιση της πανδημίας  θορυβημένη επίσης και από το «πάθημα» των χωρών της δυτικής Ευρώπης, αλλά και με τη σαφή επίγνωση των αδυναμιών του ΕΣΥ.

Ο μεγαλύτερος φόβος όμως ήταν να μην πληγεί η αξιοπιστία της Κυβέρνησης και το κύρος του ίδιου του πρωθυπουργού.

         Τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού πάρθηκαν με βάση το μοτίβο  «δεν υπάρχει κοινωνία, παρά μόνο άτομα». Η αποκλειστική ευθύνη για την προστασία της υγείας των πολιτών μετατέθηκε στους ίδιους με τα γνωστά περιοριστικά μέτρα και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι. Παράλληλα τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους υποχρεώθηκαν να λειτουργήσουν με τεράστιες ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, ενώ οι διακηρύξεις για προσλήψεις υπερτερούσαν της πραγματικότητας

            Και τί να ειπωθεί για τους γιατρούς,τους νοσηλευτές  και όλο το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, που δίνουν χωρίς όπλα την πιο δύσκολη μάχη. Είναι οι «αφανείς  ήρωες » ενός πολέμου, που δεν αφαιρούν ζωές, αλλά καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να τις διατηρήσουν. Ανεκτίμητη η προσφορά τους, όμως η φωνή τους δεν πρόκειται να ακουστεί από τα αργυρώνητα  κανάλια της  ελληνικής τηλεόρασης, όπως ακούγονται οι φωνές  που συμφέρουν το Σύστημα, γιατί, καθώς έγραψε και ο ποιητής, «οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά»*

Μαρία Κόκλα και Αναστασία Μαρούδα.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

          *Στίχος του Γιώργου Σεφέρη από το ποίημα «Τελευταίος Σταθμός»

(Visited 24 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ