16.6 C
Zakynthos
Friday 22
HomeΕΛΛΑΔΑΣυμφέρει την Κυβέρνηση η σύγκριση με την Ευρώπη;

Συμφέρει την Κυβέρνηση η σύγκριση με την Ευρώπη;

Σε προηγούμενο άρθρο είχε καταδειχθεί η πλασματική αίσθηση της επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από την Κυβέρνηση, κυρίως λόγω των χαμηλών ποσοστών θνησιμότητας. Αναφέρθηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν πως η χώρα μας δεν διέθετε όλα όσα προέβλεπε ούτε εφάρμοζε όσα υποδείκνυε ο ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ των τελευταίων χρόνων το έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση. Ευτυχώς, η Κυβέρνηση δεν πρόλαβε να υλοποιήσει την περαιτέρω εξόντωση της δημόσιας Υγείας με επιπλέον απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις Νοσοκομείων, όπως υπόσχονταν να κάνουν σημερινοί Υπουργοί της, γιατί τότε τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση συνεχίζει να συγκρίνεται με χώρες της Δυτικής Ευρώπης ρίχνοντας στον επικοινωνιακό κορβανά αρκετά εκατομμύρια για να στηρίξει την επίπλαστη επιτυχία της όπως διαπιστώσαμε και στο τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Όμως, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αφού ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, διαφέρουν κατά πολύ απ’ αυτά που λαμβάνει ο ίδιος. Μια τρανταχτή διαφορά είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνει η κάθε χώρα για αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο είναι πολλαπλάσιο του δικού μας.

Όσον αφορά στα μέσα με τα οποία οι συγκρινόμενες χώρες αντιμετώπισαν την πανδημία, είδαμε ότι χώρες που διέθεταν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ  και ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, διενεργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες τεστ, είχαν καλύτερη εικόνα της διασποράς με αποτέλεσμα να μπορούν να σχεδιάσουν τώρα με περισσότερη ασφάλεια την σταδιακή επάνοδο στην οικονομική τους δραστηριότητα. Εμείς, όπως η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχεται, είμαστε στο «βλέποντας και κάνοντας», μια τακτική που μπορεί να καταστρέψει τον τουρισμό και να φέρει τους Έλληνες στην οριστική φτώχεια και ανεργία. Συγκρίνεται ο σκανδαλώδης διπλασιασμός του νοσήλιου ιδιωτικών ΜΕΘ μεσούσης της πανδημίας, την ώρα που άλλα κράτη έφτιαχναν ΜΕΘ μέσα σε κλειστά γήπεδα;

Τα τεστ τα οποία πότε κρίνονται απαραίτητα και πότε όχι, (όπως συνέβει με τις μάσκες) και που ο ΠΟΥ θεωρεί απαραίτητα, εδώ είναι είδος πολυτελείας. Στις 29/4 η Ελλάδα βρισκόταν στην 36η θέση σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει τεστ σε ένα σύνολο 40 χωρών με την Κύπρο να βρίσκεται στην 4η  θέση! (γράφημα)

Οι περισσότερες χώρες με τις οποίες αυτάρεσκα συγκρίνεται η Κυβέρνηση δεν ανοίγουν τα σχολεία, ειδικά στις μικρότερες βαθμίδες, ενώ ήδη παρατηρούμε έξαρση -σε όσες χώρες το τόλμησαν- περίεργων αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά που έχουν κάνει τους γονείς περισσότερο δύσπιστους και επιφυλακτικούς αφού δεν μπορούν να αποδεχτούν τα παιδιά τους ως πειραματόζωα.

Μια άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι σε όλες τις χώρες τα μέτρα στήριξης της εργασίας ήταν και είναι πολύ αυξημένα, σε αντίθεση με τα δικά μας που κυρίως στήριξαν την ανεργία ή μια «παθητική» εργασία, πράγμα που σύντομα θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε μαρασμό και κλείσιμο, άλλες στο να μην ανοίξουν καθόλου και άλλες να γίνουν βορά στις επιχειρήσεις του εξωτερικού (κυρίως της Γερμανίας) που θα τις εξαγοράσουν. Ενώ οι άλλες χώρες σχεδιάζουν στήριξη του πρωτογενούς τομέα στις οικονομίες τους, εμείς εκδίδουμε Amber Alert ψάχνοντας τον κ. Βορίδη…

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Αυτά είναι ενδεικτικά σημεία σύγκρισης με την Δυτική Ευρώπη. Η σύγκριση σαφώς δεν συμφέρει τον κ. Μητσοτάκη, μάλλον όμως πιστεύει ότι τα ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ αφενός δεν θα αναδείξουν το θέμα και αφετέρου θα του χτίσουν το προφίλ του ηγέτη που εναγωνίως αναζητούσε. Οι ηγέτες όμως σπανίως χρίστηκαν από τα ΜΜΕ, αυτό έγινε κυρίως απ’ το έργο τους. Η Κυβέρνηση, αν κρίνουμε από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της, μάλλον θα παραδώσει χειρότερη Ελλάδα απ’ αυτή που παρέλαβε. Και αυτό θα φέρει το πιο βαρύ «μνημόνιο» απ’ όλα.

Παναγιώτης Λίβος

(Visited 28 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ