17.3 C
Zakynthos
Thursday 21
HomeΑΠΟ ΑΛΛΟΥΠως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έκανε την ακριβότερη και φτωχότερη χώρα της...

Πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έκανε την ακριβότερη και φτωχότερη χώρα της Ευρώπης

του Γιάννη Α. Μυλόπουλου*

Στη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια και την φτώχεια στη χώρα μας, η οποία προκλήθηκε μετά από ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδείχθηκε βάσει αδιάσειστων διεθνών στοιχείων αυτό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί διακαώς να κρύψει μέσω της προπαγάνδας της.

akriveia-mitsotakis_website-1024x538Καταδείχθηκε δηλαδή ότι πράγματι, η ενεργειακή κρίση μπορεί να είναι διεθνής και εισαγόμενη. Το γεγονός όμως ότι εν μέσω διεθνούς κρίσης η Ελλάδα καταφέρνει να είναι πολύ ακριβότερη χώρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και το γεγονός ότι απειλείται πολύ περισσότερο και σε μεγαλύτερη έκταση του πληθυσμούς της από το φάσμα της φτώχειας, οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Που είναι μια πολιτική που ευνοεί τα καρτέλ της ενέργειας που αποκτούν υπερκέρδη από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις του ρεύματος, την ώρα που οι πολίτες πλήττονται από ακρίβεια και φτώχεια.

Τα στοιχεία που έφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσαν να αμφισβητηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος, αποδεχόμενος ουσιαστικά τη μεγαλύτερη ακρίβεια και τη μεγαλύτερη απειλή ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη, προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα των ευθυνών αλλού.

Απέδωσε την κακή κατάσταση της οικονομίας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, στον Πούτιν, στις διεθνείς συνθήκες και οπουδήποτε αλλού, εκτός από τη δική του πολιτική που εδώ και 3,5 χρόνια είναι υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών. Χωρίς βεβαίως να μπορέσει να δικαιολογήσει με την επιχειρηματολογία του γιατί η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες ανατιμήσεις και ακριβότερο ρεύμα από τις χώρες της Ευρώπης, ούτε και γιατί ο πληθυσμός στη χώρα μας απειλείται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το σφυροκόπημα του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις ευθύνες Μητσοτάκη για την ακρίβεια και τη φτώχεια στη στηρίχθηκε στα εξής επιχειρήματα:

1. Η Ελλάδα αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat ότι έχει φέτος τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Οι οποίες αυξήσεις στην ενέργεια συμπαρασύρουν, όπως είναι φυσικό και τις υπόλοιπες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης σε ανηφορική πορεία. Εντελώς αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση παρουσιάζοντας… πειραγμένα στοιχεία, οι διεθνείς εκθέσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα έγινε μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης. Καθώς είναι πρωταγωνίστρια στις τιμές του μη οικιακού και τρίτη στις τιμές του οικιακού ρεύματος.

2. Η μεγαλύτερη ακρίβεια της χώρας μας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τόσο ο γενικός, όσο και ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι μεγαλύτεροι εδώ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δυο ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερος είναι ο γενικός πληθωρισμός σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό και 22 μονάδες μεγαλύτερος είναι αντίστοιχα ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα.

3. Η ακρίβεια και η φτώχεια στην Ελλάδα έχουν ονοματεπώνυμο, καθώς οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

3.1 Πρώτη και κύρια αιτία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν ρύθμισε την ενεργειακή αγορά εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης, επιμένοντας στο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της αυτορρύθμισης. Η επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ελέγξει τις ανατιμήσεις μέσω πλαφόν, ενώ την ίδια στιγμή ζητά από την Ευρώπη να το πράξει εκείνη, αποδεικνύει ότι λειτουργεί προστατεύοντας τα εγχώρια καρτέλ. Τα οποία όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για τον έλεγχο της ακρίβειας, τόσο αυξάνουν τις τιμές και συνεχίζουν να αποκτούν υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

3.2 Δεύτερη αιτία είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα σε χρόνο που η ενεργειακή κρίση ήδη είχε αρχίσει να εμφανίζεται. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος, εθνικοποιώντας τις κάποτε δημόσιες επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρισμού της. Ακόμη και αναγνωρισμένοι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες, όπως ο Μακρόν στη Γαλλία, προχώρησαν σε εθνικοποιήσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού της χώρας τους, μειώνοντας σημαντικά τις τιμές υπέρ των καταναλωτών.

3.3 Τρίτη αιτία είναι η χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, για την οποία κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση. Αποκαλύπτοντας ότι η διοίκηση των ακριβοπληρωμένων golden boys που η ίδια διόρισε στη ΔΕΗ, η οποία μετά την ιδιωτικοποίηση έγινε η 5η μονοπωλιακή επιχείρηση παραγωγής ρεύματος στην Ελλάδα, αντί να ασκεί κοινωνικό έργο με τα υπερκέρδη της εταιρείας από τις ανατιμήσεις, ενισχύοντας με αυτά τους καταναλωτές, αγοράζει μετοχές στο Χρηματιστήριο για να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα υπερκέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ.

3.4 Τέταρτη αιτία της ενεργειακής ακρίβειας στην Ελλάδα είναι η επιμονή της κυβέρνηση να μη φορολογεί τα υπερκέρδη των καρτέλ της ενέργειας, παρά τις σχετικές υποσχέσεις της. Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμη και τις πιο νεοφιλελεύθερες, που εν μέσω κρίσης αναγνωρίζουν την κοινωνική προτεραιότητα της φορολόγησης των υπερκερδών και της χρηματοδότησης με αυτά των επιδοτήσεων των τιμολογίων των καταναλωτών.

3.5 Πέμπτη αιτία της μεγαλύτερης ακρίβειας της χώρας μας είναι η επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση επιτρέποντας τις ανατιμήσεις και διαχειριζόμενη στη συνέχεια την ακρίβεια. Η πολιτική των επιδοτήσεων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αιτίων της ακρίβειας αυτών καθαυτών, ώστε να μειωθούν οι τιμές. Αλλά αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρώντας τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια δεδομένες, αποβλέπει στη διαχείρισή τους,.

3.6 Αυτό που επιδεινώνει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση με την επιδοματική πολιτική είναι ότι τα δις των επιδοτήσεων που επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία και συνεπώς τον Έλληνα φορολογούμενο, δεν καταλήγουν τελικά στις τσέπες των καταναλωτών, αλλά στα ταμεία των καρτέλ. Με τον τρόπο αυτόν αφενός αποδυναμώνονται τα δημόσια ταμεία και οι φορολογούμενοι και αφετέρου ενισχύονται τα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι οποίες μάλιστα βγαίνουν διπλά κερδισμένες. Πρώτα γιατί κερδίζουν υπερκέρδη από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και δεύτερο γιατί εισπράττουν τελικά και τις επιδοτήσεις, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτε στην κρίση. Σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

3.7 Ακόμη μια αιτία που η χώρα μας έχει μεγαλύτερη ακρίβεια είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, να μη μειώνει τους φόρους των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης. Το κράτος, συνεχίζοντας να εισπράττει αυξημένους φόρους από τους πολίτες, μπορεί έτσι και συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω των επιδοτήσεων.

3.8 Η μη απεξάρτηση, τέλος, της τιμής των εγχώριων πηγών ρεύματος, όπως του λιγνίτη, των αιολικών πάρκων και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, από το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι άλλη μια αιτία μεγαλύτερης ακρίβειας στην Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν ρύθμισε το Χρηματιστήριο Ενέργειας ώστε ένα μέρος των εγχώριων πηγών να μην εισέρχεται σε αυτό και να καθορίζεται η τιμή του ανεξάρτητα από εκείνη του φυσικού αερίου, μέσω συμβολαίων με τους καταναλωτές. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, με τη Γερμανία να διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό του 29% εγχώριων πηγών στο Χρηματιστήριο. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 100%.

4. Η Ελλάδα του ακριβού ρεύματος συμπίπτει να είναι από τις χώρες με τους μικρότερους μισθούς στην Ευρώπη, καθώς και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών, (45%), που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και διαβιούν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Δεύτερη έρχεται η Ρουμανία με 10 μονάδες λιγότερο από εμάς. Το γεγονός αυτό επιδεινώνει πολύ την απειλή της φτώχειας στη χώρα μας, σε σχέση με εκείνη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

5. Ένας διεθνής δείκτης που επιβεβαιώνει τέλος τη φτώχεια στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτός της Eurostat. Που παρουσιάζει τη χώρα μας τρίτη στην Ευρώπη ως προς τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με 29% του πληθυσμού της να απειλείται. Πρώτη είναι η Ρουμανία, με 34,4% και δεύτερη η Βουλγαρία, με 32%.

Γίνεται σαφές από τα διεθνή στοιχεία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση των πλουσίων και των καρτέλ. Εκμεταλλεύεται την κρίση για να μεταφέρει δημόσιο χρήμα από τους αδύναμους φορολογούμενους στα ταμεία των καρτέλ και των οικονομικών ελίτ, υπηρετώντας την αισχροκέρδεια και την υπερκερδοφορία τους. Μετά από την τεκμηριωμένη παρουσίαση, βάσει διεθνών στοιχείων, της Ελλάδας σαν της ακριβότερης και συγχρόνως και φτωχότερης χώρας στην Ευρώπη, όλοι οι παραπλανημένοι από τα κανάλια της διαπλοκής μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

mylopoulos1Γιάννης Α. Μυλόπουλος, Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ

πηγή thes.gr

(Visited 13 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ