16.6 C
Zakynthos
Saturday 23
HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑΣκάνδαλο υποκλοπών: Γιατί και πώς το Predator λειτούργησε απερίσπαστο επί τόσα χρόνια

Σκάνδαλο υποκλοπών: Γιατί και πώς το Predator λειτούργησε απερίσπαστο επί τόσα χρόνια

Αν κάτι μας έχει διδάξει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι πως η εξουσία είναι πιο αποτελεσματική αν έχεις κατάλληλη ενημέρωση. Ωστόσο, χρειάζονται και οι καλές διασυνδέσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, με τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση. Γι’ αυτό και το σύστημα των Δημητριάδη, Λαβράνου και Μπίτζιου, που απλωνόταν από το Μαξίμου μέχρι γραφεία συγκεκριμένων υπουργών, λειτούργησε απερίσπαστο επί χρόνια εν γνώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιοι ήταν, όμως, οι βαθύτεροι λόγοι λειτουργίας του Predator στην Ελλάδα; Αφορούσαν μόνο τον έλεγχο των πληροφοριών ή υπήρχαν και επιχειρηματικές βλέψεις;

kivernoasfaleiaΔύο ημέρες πριν τις εκλογές του 2015 ο Κ. Μητσοτάκης έφτανε υπό βροχή στο γραφείο που στέγαζε τον προεκλογικό του μηχανισμό και τον βοηθούσε να εκλεγεί βουλευτής. Δεκάδες μέλη και στελέχη της Ν.Δ. έπαιρναν τηλέφωνα, λάμβαναν αιτήματα, τροφοδοτούσαν τα κανάλια επικοινωνίας. Ο φακός, που ακολουθούσε τον Κ. Μητσοτάκη στην προεκλογική του καμπάνια, έπιασε, μεταξύ άλλων, και έναν ψηλό νεαρό, που στεκόταν πιο πίσω κρατώντας χαρτιά και φακέλους με σημειώσεις και έγγραφα. Ήταν εκείνος που μιλούσε πιο άνετα με τον υποψήφιο βουλευτή. Ο ψηλός νεαρός ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, που ήταν ο πιο στενός από τους στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη.

Ο Γρ. Δημητριάδης δεν έφευγε στιγμή από το πλευρό του θείου του. «Ενημέρωνε για τα πάντα τον Κυριάκο, γι’ αυτό και τον έβαλε γενικό γραμματέα του» λένε όσοι γνωρίζουν καλά κρίσιμες λεπτομέρειες. Οι οικογενειακές σχέσεις των δύο εξασφάλιζαν, άλλωστε, τη μεγαλύτερη δυνατόν εμπιστοσύνη, ενώ ο Δημητριάδης λειτουργούσε και ως «φίλτρο» για τις κινήσεις και τις βλέψεις άλλων στενών συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι, σημειωτέον, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σταδιακά απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον του σημερινού πρωθυπουργού.

Ο Δημητριάδης ήταν εκεί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πολιτικής πορείας του Κ. Μητσοτάκη. Όταν οι τρικυμιώδεις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. τελείωσαν και η ηγεσία της Ν.Δ. επανήλθε στην «οικογένεια», ο Γρ. Δημητριάδης ήταν παρών. Δεν συμμετείχε, ωστόσο, στο επικοινωνιακό επιτελείο του υποψήφιου πρωθυπουργού, καθώς επέλεγε να κινηθεί στο παρασκήνιο, μακριά από τις κάμερες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι διασυνδέσεις του με τον επιχειρηματικό κόσμο, που οφείλονταν είτε στις σπουδές του στην Αγγλία είτε στις ακροβατικές δικηγορικές δουλειές που είχε αναλάβει (ποιος ξεχνά τον Φλώρο της Energa;), εξασφάλιζαν εχεμύθεια και αποτελεσματικότητα.

Οι αδελφικές σχέσεις με τον Λαβράνο

Λίγους μήνες αφότου ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ. ο Γρ. Δημητριάδης του σύστησε τον Γιάννη Λαβράνο ως ειδήμονα στα θέματα ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη άγριος ανταγωνισμός για θέματα κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα με όλες τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου να κονταροχτυπιούνται. Όσοι επίσης γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα σημειώνουν ότι οι συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με επιχειρηματίες δεν αφορούν απλώς δημόσιες σχέσεις. «Μια χειραψία προϋποθέτει διαπιστευτήρια. Και μια συνεργασία, απόλυτη ταύτιση χωρίς λοξές ματιές» λένε.

Παλιοί γνώριμοι και φίλοι από τα νεανικά τους χρόνια, Δημητριάδης και Λαβράνος είχαν αναπτύξει σχέσεις αδελφικές για μερικούς, που περιγράφονται και ως σχεδόν συμπληρωματικές στις κινήσεις τους στον επιχειρηματικό κόσμο. «Η πιάτσα βοούσε ότι ήταν φίλοι και εκείνοι δεν το έκρυβαν» μας λέει γνώστης των πραγμάτων. Και συμπληρώνει ότι «πολλές επιχειρηματικές κινήσεις προέκυπταν μετά από μεταξύ τους σχεδιασμό. Έβρισκαν παλιούς τους γνώριμους, ακόμα και πρόσωπα που υπήρχε ο κίνδυνος να έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, και τους πρόσφεραν πληροφόρηση και υποστήριξη» συμπληρώνει.

Την πρακτική αυτή συνέχισαν να την ακολουθούν και όταν ο Κ. Μητσοτάκης αναδείχθηκε πρωθυπουργός. «Η επιλογή του Κοντολέοντος ήταν χαρακτηριστική αυτής της μεθόδου. Αναζητούσαν ένα έμπιστο πρόσωπο -στα όρια του αχυράνθρωπου- για κάθε κρίσιμη θέση. Για την ΕΥΠ βρήκαν ένα στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας, άλλαξαν για χάρη του τον σχετικό νόμο και τον τοποθέτησαν εκεί» αναφέρει άτομο που γνωρίζει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. «Ο Μητσοτάκης ήταν απόλυτα ενήμερος, γι’ αυτό και επέμεινε στον Κοντολέοντα» επισημαίνει ο ίδιος άνθρωπος, υπενθυμίζοντας ότι στη Βουλή, όταν τον Αύγουστο του 2019 προκλήθηκε σάλος, δόθηκε εντολή σε όλους να υπερασπιστούν την επιλογή. «Υπάκουσε τότε ακόμα και ο Γιώργος Γεραπετρίτης» λέει.

Η συνέχεια αναφορικά με το Predator είναι γνωστή πλέον. Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ο Ισραηλινός Σαχάκ Άβνι ήρθε σε επαφή με τον Γ. Λαβράνο, ενώ ο Φέλιξ Μπίτζιος είχε εξαιρετικό «προφίλ» για τη διασύνδεση: ο αδελφός του σχετίστηκε επιχειρηματικά με τον Γρ. Δημητριάδη, ενώ ο ίδιος ήταν στέλεχος εταιρείας που εκείνη την εποχή φερόταν ως υπεύθυνος για τη μεταφορά σε κυπριακή ναυτιλιακή πόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς παρά τα capital controls (ο Δημητριάδης κατόπιν αναζητούσε και τον κατάλληλο δικηγόρο στην Κύπρο για λογαριασμό του Μπίτζιου). Κατόπιν η επαφή του Άβνι με τους Κοντολέοντα και Δημητριάδη, αξιωματούχους πλέον του σκληρού κυβερνητικού πυρήνα, μπορούσε να οδηγήσει σε πρακτικά αποτελέσματα.

Η δουλειά με την ΕΥΠ και τα επόμενα σχέδια

mitsotakis-3Το Predator εισήχθη τελικά στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, ενώ οι πληρωμές συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ γίνονταν μέσα από φουσκωμένες απόρρητες συμβάσεις της ΕΥΠ. Για την εγκατάστασή του βρέθηκε ο σχεδόν εγκαταλειμμένος χώρος στην Οδό Γραβιάς, στην Αγία Παρασκευή, όπου ιδρύθηκε το ΚΕΤΥΑΚ με φροντίδα των πιο έμπιστων στον Μητσοτάκη στελεχών της ΕΥΠ. Ο χώρος εξωτερικά ενισχύθηκε με διπλά συρματοπλέγματα, ενώ εργαζόμενοι της Krikel του Λαβράνου μπαινόβγαιναν στον χώρο για να εργαστούν δήθεν εθελοντικά για άσχετα έργα, που είχε αναλάβει ο Λαβράνος.

Το Predator δεν ήταν άγνωστο στα στελέχη της ΕΥΠ, καθώς η Intellexa ήταν χορηγός του ετήσιου συνεδρίου για την ασφάλεια ISS Prague, το οποίο επισκέπτονται στελέχη της υπηρεσίας κάθε χρόνο, συντάσσοντας εκθέσεις, που όμως είναι απόρρητες. Τον Αύγουστο του 2020 η WiSpear του Ταλ Ντίλιαν παρουσίασε πώς η Intellexa συνδυάζει την εγγενή υποκλοπή 3G/4G και υποκλοπή μεγάλης εμβέλειας δικτύων WiFi, καθώς και εργαλεία ανάλυσης δεδομένων που προσφέρει η εταιρεία.

Η αγορά ενός τέτοιου κακόβουλου λογισμικού εξεταζόταν από την ΕΥΠ για χρόνια, καθώς ο εκσυγχρονισμός των εργαλείων παρακολούθησης έμοιαζε επιβεβλημένος. Ωστόσο, η αγορά οποιουδήποτε τέτοιου εργαλείου είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτεί διαπραγματεύσεις, γνωμοδότηση από Αρχές και τήρηση πρωτοκόλλων. Επιπρόσθετα, ο Ταλ Ντίλιαν φαινόταν να έχει σπάσει τους ισχυρούς δεσμούς του με το επίσημο Ισραήλ και η διάσταση που πήρε το αντίστοιχο σκάνδαλο στην Κύπρο δυσχέρανε το εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια και οι ανάγκες παρακολούθησης από το σύστημα Μητσοτάκη ήταν «επιτακτικές», κρίθηκε σκόπιμο από το περιβάλλον του Μαξίμου όλα αυτά να παραβλεφθούν. Στόχος, το σύστημα να λειτουργήσει άτυπα για κάποιο διάστημα και κατόπιν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αγοραστεί κανονικά, με επωφελούμενους την Intellexa (Μπίτζιος) και μεσάζοντα την Krikel (Λαβράνος). Οι διεργασίες είχαν προχωρήσει τόσο, που το δίδυμο Intellexa-Krikel φέρεται ότι είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχεια. Θα εξήγαν το κακόβουλο λογισμικό σε άλλες (όχι τόσο δημοκρατικές χώρες), με τις σχετικές συνεννοήσεις να έχουν ξεκινήσει με την πλευρά Πιερρακάκη.

Γιατί παρακολουθούνταν οι στόχοι;

Παρακολουθήσεις, επιτήρηση, τελεσίγραφα. Μ’ αυτό το τρίπτυχο κινούνταν επί τρία χρόνια το παρασύστημα των υποκλοπών -νομότυπων και παράνομων- του Μαξίμου. Θύματά τους υπουργοί, πολιτικοί αντίπαλοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι. Εντολείς, ο στενός κύκλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που χρησιμοποιούσε τις τεχνολογικές δυνατότητες των κακόβουλων λογισμικών και την εξουσία της ΕΥΠ για να πετύχει τους σκοπούς του.

Τα ονόματα που έπεσαν θύματα του Predator έχουν προκαλέσει πλήθος ερωτήματα για τους λόγους δράσης του Predator στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός: τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον 130 ανθρώπων φέρονται να μετατράπηκαν σε υβριδικές συσκευές παρακολούθησης των επικοινωνιών και της προσωπικής ζωής των κατόχων τους. Ποιοι ήταν όμως οι σκοποί αυτών των παρακολουθήσεων; Ήταν αμιγώς πολιτικοί;

Ο Δένδιας και οι άδειες

ypoklopes-cyberΓιατί παρακολουθούνταν ο υπουργός Εξωτερικών; Ο λόγος αφορούσε τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και στο Μαξίμου για την εξωτερική πολιτική ή μήπως την απροθυμία Δένδια να υποστηρίξει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο;

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα ανέφερε το insidestory.gr: «Η Intellexa Α.Ε. επικεντρώθηκε στην πολύ προσοδοφόρα δραστηριότητα των εξαγωγών λογισμικού από τη χώρα μας, που συνολικά προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ σε αξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% από αυτά αφορά πωλήσεις σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου[…] Στην Ελλάδα τέτοιες εξαγωγές πρέπει να εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από εισήγηση του υπουργείου Άμυνας και της ΕΥΠ. Τέτοιες άδειες δεν έχει ζητήσει η Intellexa από το υπουργείο Εξωτερικών».

Οι δύο υπουργοί Επικρατείας

Στους παροικούντες τη μητσοτακική Ιερουσαλήμ ήταν γνωστές οι κάκιστες σχέσεις που είχε ο Γρηγόρης Δημητριάδης με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άκη Σκέρτσο, σε σημείο που συνεργάτες των δύο τελευταίων μιλούσαν σε ιδιωτικές συζητήσεις με άκρως υποτιμητικούς όρους για τον πρώτο. Επρόκειτο, βέβαια, για ζήτημα που αφορούσε το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη εύνοια του Κ. Μητσοτάκη, με τον Γρ. Δημητριάδη να κερδίζει λόγω διασυνδέσεων και οικογενειακής πίστης.

Γι’ αυτό και δεν δηλώνουν έκπληκτοι όσοι είδαν τα ονόματα των Σκέρτσου, ανθρώπου που θήτευσε στην ηγεσία του ΣΕΒ, και Γεραπετρίτη, ανθρώπου με γνώση του νομικού περιβάλλοντος και με ισχυρές επιχειρηματικές σχέσεις, στην περίφημη λίστα της εφημερίδας Documento. Γενικώς, πάντως, στελέχη του Μαξίμου απέφευγαν να συνομιλούν με δημοσιογράφους τηλεφωνικά για «βαθύτερα» θέματα του ρεπορτάζ. Τους ζητούσαν να συναντηθούν εκτός γραφείου, με τα κινητά τηλέφωνα σε απόσταση.

Ο υπουργός, η βαλίτσα και το ροζ σκάνδαλο

Πληροφορίες που μετέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφεραν μια χαρακτηριστική περίπτωση για τη λειτουργία του Predator. Υπουργός, του οποίου το κινητό τηλέφωνο είχε παγιδευτεί, φέρεται να έλαβε τηλέφωνο από το Μαξίμου ενόσω εκείνος κατευθυνόταν στη Λάρισα. Του έγινε αυστηρή σύσταση να μην παραλάβει χρηματικό ποσό από επιχειρηματία της περιοχής, καθώς μια τέτοια κίνηση δεν είχε την έγκριση του συστήματος γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον Κ. Βαξεβάνη, ο υπουργός γύρισε πίσω άπραγος.

Ατομα που γνωρίζουν καταστάσεις και γεγονότα συνδέουν το συγκεκριμένο γεγονός με την αποκάλυψη ενός ροζ σκανδάλου που αφορούσε υπουργό του Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι σε σχετικά ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν σε λαθρόβιες ιστοσελίδες ακόμα και screenshots από ανταλλαγή SMS. Τα ίδια άτομα αναρωτιούνται με νόημα «Πού βρήκαν αυτά τα SMS;» και μιλούν για πιθανότητα να δημοσιεύθηκε η ιστορία ως έμμεσος εκβιασμός, ώστε να σταματήσουν οι «αταξίες» του υπουργού με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου

Πηγή: avgi.gr – leftdoor

(Visited 12 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ