18.6 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΖΑΚΥΝΘΙΝΑΔιαδικτυακή εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου 12/6 με εισηγητές τον Ε. Τσακαλώτο...

Διαδικτυακή εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου 12/6 με εισηγητές τον Ε. Τσακαλώτο και την Μ. Καραμεσίνη

afisa ekdilosis2Διεξήχθη με επιτυχία χθες η διαδικτυακή εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου με θέμα το προτεινόμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε όρθιοι ΙΙ ”. Μίλησαν ο τομεάρχης οικονομικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη. Η συζήτηση εστίασε στην Οικονομία, τον Τουρισμό και την Εργασία, και μεταδόθηκε διαδικτυακά από το “independentnews.gr” και από τις τοπικές ιστοσελίδες του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου.

tsakalotos2Στην εισήγησή του ο Ε. Τσακαλώτος είπε: Πρέπει σύντομα να έχουμε ένα ενιαίο διευρυμένο αφήγημα σε σχέση με τις αξίες της Αριστεράς που γίνονται πιο επίκαιρες με την κρίση, που μπορεί να μας πάει μπροστά ως Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το κόμμα βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης με συνεχώς νέα στελέχη. Οι διαχωριστικές γραμμές με την Δεξιά ανοίγουν ένα νέο πεδίο αντιπαραθέσεων πχ με την κρίση αναδείχθηκε η ανάγκη του κόσμου για ένα ισχυρό Δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και για την Παιδεία, όπου η παρουσία του κράτους είναι σημαντική και όχι αυτή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος δεν κάνει ουσιαστικές επενδύσεις με κέρδος για την κοινωνία.

Στο πρόγραμμά μας οι εργαζόμενοι είναι στον κορμό του αναπτυξιακού σχεδίου, διότι οι χαμηλοί μισθοί και οι άθλιες εργασιακές σχέσεις δεν συνιστούν ένα παραγωγικό μοντέλο, δεν βοηθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε ιστορικά χαμηλό ποσοστό επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότερο στην Ελλάδα. Οι εποχικά εργαζόμενοι έχουν ήδη ξοδέψει το απόθεμά τους και τώρα αντιμετωπίζουν την οικονομική και κοινωνική ένδεια. Οι μικρές επιχειρήσεις για την κυβέρνηση δεν αποτελούν σημαντικό μέρος της ανάπτυξης, ενώ εμείς βλέπουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Το ίδιο γίνεται και με την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της διατροφικής αλυσίδας με νέα μοντέλα που θα ενσωματώσουν τις λύσεις γιατί δεν αντιμετωπίζεις αυτή την κρίση με τα ίδια καταναλωτικά και παραγωγικά πρότυπα που μας έφτασαν ως εδώ και έχει πολύ μεγάλη σημασία στο πώς θα ξοδευτούν και πού θα πάνε τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα σχέδιο που δεν θα βασίζεται στην “τσιμεντοποίηση” της Ελλάδας.

Επίσης δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και εκεί που υπάρχει να είναι ένας διαφορετικός τουρισμός. Και αυτά όλα ήδη υπάρχουν ως γέφυρα μέσα στο ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ. Αυτά όλα θα γίνουν και με την διεύρυνση του κόμματος που θα ανανεώσει το πρόγραμμά του και θα αποσβέσει τις όποιες ανησυχίες και αντιδράσεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα με δυναμικούς άξονες παρότι ο “πόλεμος” των ΜΜΕ είναι μεγάλος σε σημείο που δημιουργεί κρίση στην Δημοκρατία και συρρίκνωσή της.

Στην συνέχεια η Μαρία Καραμεσίνη έδωσε έμφαση σε ζητήματα Τουρισμού όπου μεταξύKARAMESINH-2 άλλων είπε: Η κυβέρνηση πήρε ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στον Τουρισμό και ειδικά στον εσωτερικό τουρισμό. Η ύφεση λόγω των ανεπαρκειών της κυβέρνησης θα επιβαρύνει όχι μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αλλά συνολικά, λόγω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων που έχει ο τουρισμός, και άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ολιγωρία και “αλαλούμ” σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας. Ο μόνος αντισταθμιστικός παράγοντας απέναντι σε όλες τις οικονομικές κρίσεις στον καπιταλισμό, είναι το Κράτος και τα μέτρα που παίρνει. Δυστυχώς η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής της κρίσης στους μισθωτούς, στις μικρές επιχειρήσεις και τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία φτωχοποίησης της κοινωνίας με κορύφωση στους επόμενους μήνες.

Οι απολύσεις, τα πενιχρά μέτρα στήριξης και η επιλογή της κυβέρνησης να επιδοτήσει όχι την πλήρη εργασία αλλά σχήματα μειωμένου χρόνου εργασίας, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση και μεγέθυνση της ανεργίας, μεγαλύτερο ύψος ύφεσης και γενική απορρύθμιση της εργασίας και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση “σπρώχνει λεφτά” σε ημέτερους σε απευθείας σύνδεση με τον ΣΕΒ. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αποσπασματικό και κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το δικό μας.

Υπάρχουν καθυστερήσεις στα μέτρα για την επανεκκίνηση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις λόγω αυξημένων εξόδων και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Οι πάγιες υποχρεώσεις και οφειλές έχουν επίσης συνέπειες και στην πρόσληψη του εποχικού προσωπικού που έχουν να αντιμετωπίσουν. Προσπαθούν απλά να διασώσουν ότι μπορούν για να αποφύγουν την πλήρη φτωχοποίηση. Εκτός από το “800άρι” ως μέτρο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας δεν υπάρχει κάποιο μέτρο να αντιμετωπίσει τους εποχικούς ή τους επισφαλώς εργαζόμενους. Αντίθετα το έκτακτο εισόδημα ενίσχυσης που προβλέπει το δικό μας πρόγραμμα δίνει πολύ περισσότερα χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνεται με οικογενειακά κριτήρια.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Η κυβέρνηση διακινδυνεύει τα πάντα ακόμη και την υγειονομική μας θωράκιση, δίνοντάς τα όλα για να έρθουν τουρίστες από το εξωτερικό αγνοώντας τον εσωτερικό τουρισμό. Δεν έχουν κατορθώσει ακόμη και τώρα να έχουμε επαρκή τεστ για όλους ειδικά στους νησιωτικούς προορισμούς που είναι υγειονομικά, ανεπαρκώς θωρακισμένοι. Φοβόμαστε όπως όλοι ένα “εισαγόμενο” δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αναλογιζόμενοι και τις επιπτώσεις στο να κλείσουν ξενοδοχεία με “καραντίνα” ή δικαστικές διεκδικήσεις από τους τουρίστες σε βάρος των ξενοδόχων. Όλο αυτό το αλαλούμ, η ανασφάλεια που δημιουργείται και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης με τις επιλογές της, μεταφέρεται στην ιδιωτική οικονομία. Με το “βλέποντας και κάνοντας” μεταφέρουν την πολιτική τους ανεπάρκεια ως ανοσία της αγέλης μέσα στην οικονομία. Αντίστοιχα η επιλογή του “δώστα όλα” στον εξωτερικό τουρισμό μεταφέρεται ως αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αλλά και ως αυξημένο ιδιωτικό κόστος. Αντίθετα το δικό μας πρόγραμμα παρότι δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες του τουρισμού γενικότερα με τον εσωτερικό τουρισμό, που θα έδινε την δυνατότητα σε περίπου 3εκ Έλληνες να μετακινηθούν, θα έδινε μια ανάσα πνοής στις κρατήσεις και μια θετική προσδοκία να διασώσει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ:

(Visited 15 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ