18.6 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΑΠΟΨΕΙΣΜετωπική επίθεση στην κοινωνία

Μετωπική επίθεση στην κοινωνία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΔΗΣ

αντικοινωνική προσωπικότηταΣτην παρούσα υγειονομική και οικονοµική κρίση, όταν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να αντιµετωπίσουν την καλπάζουσα ύφεση µε γενναιόδωρα µέτρα στήριξης της οικονοµίας, η κυβέρνηση έχει σαλπίσει µετωπική επίθεση κατά των εργαζοµένων και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Αιχµές του δόρατός της αποτελούν, µεταξύ άλλων, τρία νοµοσχέδια. Ο ήδη ψηφισµένος νέος πτωχευτικός κώδικας που παρέχει σε όλους το «δικαίωµα» να πτωχεύσουν και να χάσουν ακόµη και την πρώτη κατοικία τους, το νοµοσχέδιο για τα εργασιακά που θα ψηφιστεί εντός του Νοεµβρίου, και το ασφαλιστικό, που θα αποτελέσει πρωτοχρονιάτικο «δώρο» αφού θα ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση.

Με το εργασιακό νοµοσχέδιο επιχειρείται µια ευθεία παρέµβαση στον συνδικαλιστικό νόµο, µε σκοπό τον δραστικό περιορισµό του συνταγµατικά προβλεπόµενου δικαιώµατος του «συνδικαλίζεσθαι». Προβλέπει ότι σε κάθε προειδοποίηση απεργίας θα πρέπει να αναφέρονται τα αιτήµατά της και οι λόγοι που τα θεµελιώνουν, ενώ ορίζει το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (ασφαλείας) στις περισσότερες δηµόσιες ή δηµοτικές επιχειρήσεις σε τουλάχιστον 40%. Στη συνηθισµένη αστυνοµική λογική του «επιτελικού κράτους» απαγορεύει τις καταλήψεις χώρων και εισόδων καθώς και την άσκηση ψυχολογικής ή σωµατικής βίας.

Με τις παραπάνω διατάξεις δυσχεραίνεται και ουσιαστικά ποινικοποιείται το δικαίωµα της απεργίας, η οποία µπορεί να κηρυχθεί παράνοµη για ασήµαντους λόγους, ενώ ενισχύονται τα δικαιώµατα της εργοδοσίας και των απεργοσπαστών. Έτσι, εργαζόµενοι που απεργούν και βρίσκονται έξω από τον χώρο εργασίας τους δεν θα επιτρέπεται να φωνάζουν συνθήµατα, να συνοµιλούν ή να µοιράζουν προκηρύξεις σε προσερχόµενους στην εργασία συναδέλφους τους διότι υποτίθεται ότι ασκούν ψυχολογική βία! Παράλληλα, απεργίες συµπαράστασης και άλλες κινητοποιήσεις θα αντιµετωπίζονται µε καταστολή και ποινικές διώξεις.

Η συµπίεση των εργασιακών δικαιωµάτων συνεχίζεται µε την περαιτέρω υποβάθµιση του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Αµέσως µετά την εκλογή της η νέα κυβέρνηση της Ν∆ αποφάσισε την κατάργηση του ΣΕΠΕ ως ξεχωριστής δοµής του υπουργείου Εργασίας, και το ενέταξε στη Γενική Γραµµατεία Εργασίας. Τώρα του αφαιρείται η αρµοδιότητα επίλυσης εργατικών διαφορών (εφαρµογή συλλογικών συµβάσεων εργασίας, µισθοί, ωράριο κ.α.) και αυτή εκχωρείται στον Οργανισµό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας (ΟΜΕ∆), ένα εργοδοτικό µόρφωµα στο οποίο η συµπαιγνία κράτους και εργοδοτών καθιστά διακοσµητικό το ρόλο των εργαζοµένων. Επιπλέον, καταργείται ο δεύτερος βαθµός διαιτησίας, γεγονός που απαξιώνει τη διαδικασία και στερεί από τα συνδικάτα µια δεύτερη κρίση σε θέµατα σύναψης ΣΣΕ. Η επίθεση στα συνδικάτα κλιµακώνεται µε την υποχρέωση της γενικής συνέλευσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχει δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου στα µέλη της, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, αποδυναµώνοντας την δια ζώσης συµµετοχή και συζήτηση, που αποτελεί τον πυρήνα της συλλογικής σκέψης και δράσης των εργαζοµένων.

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να παραµείνει άθικτο και το ωράριο εργασίας, αφού µονιµοποιούνται µνηµονιακές ρυθµίσεις που πλέον θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Το σχέδιο νόµου δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζοµένους έως 10 ώρες ηµερησίως χωρίς πρόσθετη αµοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6µήνου αντισταθµίζουν τις επιπλέον ώρες µε αντίστοιχη µείωση ωρών ή ρεπό ή ηµέρες άδειας. Η επακόλουθη ελάττωση ή κατάργηση των υπερωριών θα µειώσει το εισόδηµα των εργαζοµένων, ενώ η ρύθµιση του χρόνου εργασίας σε ατοµική βάση σταδιακά θα υπονοµεύσει τον θεσµό των συλλογικών διαπραγµατεύσεων. Επιπλέον, η αύξηση των δύο ωρών εργάσιµου χρόνου, σε συνδυασµό µε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που επίσης θεσπίζεται, σηµαίνει ότι αποδοµείται ο οικογενειακός προγραµµατισµός (ο εργαζόµενος γίνεται απλήρωτο «λάστιχο») αφού ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να µετατρέπει ψηφιακά, π.χ. από το κινητό του, το οκτάωρο σε δεκάωρο.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουµε, η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την κοινωνία, σκοπεύει να ανατρέψει ό,τι έχει θεµελιωθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ελλάδα: λαϊκή κατοικία, εργασιακά δικαιώµατα, κοινωνική ασφάλιση. Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, τον λόγο έχουν πλέον οι εργαζόµενοι.

*/ Ο Κώστας Κλάδης είναι µέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζακύνθου

(Visited 13 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ