18.6 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΑΠΟΨΕΙΣΜια του ψεύτη, δυο του ψεύτη……

Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη……

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ*

Είναι τόσο χαώδης η απόσταση, που χωρίζει τον αλαζονικό και αμετροεπή απολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πρώτη φάση της πανδημίας, από την σημερινή αποποίηση κάθε πολιτικής ευθύνης στην εξέλιξη της δεύτερης φάσης, ώστε δικαίως ο πρωθυπουργός να αποκτά τον τίτλο : Του ψεύτη κατά συρροή !

Σήμερα, μπροστά σε μια δραματική εικόνα με χιλιάδες κρούσματα, τεράστια πίεση στο ΕΣΥ, που οριακά λειτουργεί σε αρκετές περιοχές τη χώρας , ενώ έχει μετατραπεί κατά βάση σε σύστημα αντιμετώπισης μόνο της πανδημίας, μπροστά στον σταθερά υψηλό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών και στον τραγικό αριθμό καθημερινών θανάτων (εντός και εκτός ΜΕΘ), το βιολί αλλάζει…

Το κυβερνητικό αφήγημα έχει αλλάξει ριζικά….

Κατά την κυβέρνηση, σήμερα πλέον η πανδημία είναι παγκόσμιο πρόβλημα (Αλήθεια στο πρώτο κύμα τι ήταν;). Η υπεύθυνη κοινωνία του πρώτου κύματος, έχει πλέον χαλαρώσει και οι νέοι «ξεσαλώσανε». (Κάθε μέρα πάνε για ποδηλασία και motocross στην Πάρνηθα χωρίς…μάσκα)

Η κυβέρνηση όμως «ακολουθεί κατά γράμμα» τις οδηγίες της ξένων και Ελλήνων ειδικών επιστημόνων. Η κατάσταση στην χώρα είναι «παρόμοια» με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (λίγο θρασύτερος ο κ Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι «αν εξαιρέσεις τους θανάτους, κατά τα άλλα πάμε καλύτερα»…..). Η «ενίσχυση» του δημόσιου συστήματος υγείας κατά την κυβέρνηση ήταν πρωτοφανής για τα τελευταία 50 χρόνια. Η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλουν νεκρούς, για να βγουν από την πολιτική απομόνωση τους»

Ψυχραιμία, τα εμβόλια… «οσονούπω καταφθάνουν», όπως δήλωνε από τον Οκτώβρη ο κ Κικίλιας. Για αυτό τον λόγο τα εμβολιαστικά κέντρα υγείας της χώρας ετοιμάζονται, να κάνουν…. «άσκηση προσομοίωσης εμβολιασμού» τις επόμενες μέρες. Με άλλα λόγια εμβολιασμούς χωρίς….. το εμβόλιο ! Είναι σαφές ότι το όλο θέμα θα καλυφθεί αντικειμενικά από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα…. Όσο αντικειμενικά προβλήθηκε και η προειδοποίηση του ΠΟΥ, ότι το εμβόλιο δεν θα εξαλείψει τον Κορωνοϊό, καθώς και οι επισημάνσεις των επιστημόνων ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον έξι ακόμα δύσκολους μήνες με την πανδημία!

Ουδέν κακό αμιγές καλού

Η πανδημία του Covid-19, λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της στις χώρες της ΝΑ Ασίας, εξελίχθηκε εν μέσω μιας παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας, πράγματι σε ένα οικουμενικό υγειονομικό πρόβλημα. Όσες κυβερνήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, αρχικά το υποτίμησαν, πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύτερο τίμημα. Η καθολική εν τέλει συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος από κυβερνήσεις και κοινωνίες οδήγησε σε σοβαρές αποφάσεις και αλλαγές. Κινητοποίησε τεράστιες επιστημονικές δυνάμεις. Άλλαξε ad hoc τις ασκούμενες οικονομικές πολιτικές με ενίσχυση της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία και την στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας. Οδήγησε ακόμα και σε σημαντικές αλλαγές διακυβέρνησης, όπως στις ΗΠΑ.

Για την χώρα μας υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές αποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ. Με πάγωμα των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων των πρωτογενών πλεονασμάτων και διευκόλυνση ενίσχυσης δημόσιων δαπανών για την πανδημία. Με τεράστια ενίσχυση ρευστότητας από την ΕκΤ. Με περαιτέρω βελτίωση των όρων δανειοδότησης και με ήδη ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος από το 2018 και με το «μαξιλάρι» των 37 δις στα ταμεία, παρακαταθήκη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με την δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης για την επόμενη μέρα.

Από την επιτυχία του προληπτικού 1ου lockdown, στο 2ο lockdown της αποτυχία

Εκ του αποτελέσματος η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να αξιοποιήσει το ευνοϊκό ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο αλλά και το 8μηνο διάστημα, που της δόθηκε από τα καλά επιδημιολογικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης. Έτσι η αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας κατέληξε στο 2ο lockdown- ομολογία αποτυχίας.

Εμφανώς τα μέτρα που όφειλε να πάρει, ήταν σε σύγκρουση με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη «ψυχή» της και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Άρχισε λοιπόν με την βοήθεια των χρυσοπετσωμένων ΜΜΕ να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο. Μεταθέτοντας τις ευθύνες για τα αυξανόμενα κρούσματα στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Καμία ευθύνη για τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός και τα σχολεία. Καμία ευθύνη για τον συγχρωτισμό στα μέσα μεταφοράς και στους μεγάλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας.

Για τις συνθήκες διαβίωσης σε κλειστές δομές (γηροκομεία, στρατόπεδα, φυλακές, προσφυγικές δομές και καταυλισμοί
Ρομά).

Μέχρις ότου ήρθε ο «μαύρος Νοέμβρης». Και η Βόρεια Ελλάδα βίωσε τον εφιάλτη του Bergamo, με τις κλίνες των ΜΕΘ να έχουν εξαντληθεί και τους ανθρώπους να χάνουν καθημερινά την ζωή τους σε αριθμούς, που έφερναν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την Βρετανία και τις ΗΠΑ σε αναλογία θανάτων/κατοίκων.

Ενώ η κραυγή των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, που έδιναν την μάχη για την ζωή, ηχούσε εφιαλτική. «Μας άφησαν αβοήθητους». Και η κυβέρνηση απαντούσε με πειθαρχικούς ελέγχους για όσους νόσησαν εν ώρα καθήκοντος!

Μόνιμη επωδός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν α) κάνουμε ότι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες β) ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων

Ποτέ φυσικά δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί είχαμε αυτά τα θλιβερά ρεκόρ; Γιατί η Ελλάδα είναι προτελευταία στις δαπάνες για την πανδημία (στοιχεία του ΟΟΣΑ);Γιατί μειώνονται κατά 600 εκατομμύρια οι δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021; Γιατί η χώρα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα τεστ; Γιατί ποτέ τα τεστ δεν συνταγογραφήθηκαν δωρεάν για τους ασφαλισμένους; Γιατί διπλασιάστηκαν τα νοσήλια των δήθεν «επιταγμένων» ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 εντός και εκτός ΜΕΘ; Γιατί στο όνομα της πανδημίας στήθηκε ένα οργιαστικό πάρτι αδιαφάνειας με μίζες σε ημετέρους; Γιατί; ……

Γιατί έτσι μας…. λένε οι λοιμωξιολόγοι!

Η κλασσική νεοφιλελεύθερη αλλοτριωτική πλάνη, δεν υπάρχει πολιτική πάρα μόνο επιστημονικός λόγος, εκφράστηκε σε εκχυδαϊσμένη εκδοχή-άλλοθι στις συνθήκες της πανδημίας, με την περίφημη πρωθυπουργική ατάκα: « Πες μας Σωτήρη».

Επειδή όμως εκτός από τους «πρόθυμους Σωτήρηδες», στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπάρχουν και οι επιστήμονες και στις συνεδριάσεις της επιτροπής κρατούνται πρακτικά, η εσχάτη κυβερνητική αποπλάνηση εξαερώθηκε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στην βουλή να κατατεθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής. Κάτι που θα γίνει αργά η γρήγορα και τότε η κυβέρνηση θα εκδράμει ομαδικά…στην Πάρνηθα!

Εσχάτως μάλιστα η αδιαφάνεια στα δεδομένα της πανδημίας έλαβε μεγαλύτερε διαστάσεις μετά την εισαγγελική διερεύνηση των καταγγελιών για διπλοεγγραφές (!) των κρουσμάτων. Για ποιο λόγο άραγε; (εντάξει τα 800.000 ευρώ της ανάθεσης του κ Αρκουμενέα του ΕΟΔΔΥ, δεν είναι αρκετή δικαιολογία).

Ελπίζουμε η εισαγγελική διερεύνηση να απαντήσει στα ερωτήματα, που όλο το καλοκαίρι έθετε επίμονα και στην Ζάκυνθο ο ΣΥΡΙΖΑ, για το τι συμβαίνει με τα κρούσματα και τα τεστ στο νησί. Για κρούσματα που υπάρχουν και δεν δηλώνονται και για κρούσματα που δηλώνονται και δεν υπάρχουν, σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

Το χούι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να λέει (ελέω πετσωμένων ΜΜΕ), περισσότερα ψέματα από όσα μπορεί στην συνέχεια να δικαιολογήσει στο τέλος θα της βγει σε κακό.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Αλλά ως γνωστό πρώτα βγαίνει η ψυχή (πολιτική στην περίπτωση μας) και μετά το χούι…..

/* Αντώνης Κασσιμάτης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ζακύνθου

(Visited 21 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ