23.6 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΑΠΟΨΕΙΣΜια του ψεύτη, δυο του ψεύτη…

Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ*

pinocchioΕίναι τόσο χαώδης η απόσταση, που χωρίζει τον αλαζονικό και αμετροεπή απολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πρώτη φάση της πανδημίας, από την σημερινή αποποίηση κάθε πολιτικής ευθύνης στην εξέλιξη της δεύτερης φάση, ώστε δικαίως ο πρωθυπουργός να αποκτά τον τίτλο : Του ψεύτη κατά συρροή !

Σήµερα, µπροστά σε µια δραµατική εικόνα µε χιλιάδες κρούσµατα, τεράστια πίεση στο ΕΣΥ, που οριακά λειτουργεί σε αρκετές περιοχές τη χώρας , ενώ έχει µετατραπεί κατά βάση σε σύστηµα αντιµετώπισης µόνο της πανδηµίας, µπροστά στον σταθερά υψηλό αριθµό διασωληνωµένων ασθενών και στον τραγικό αριθµό καθηµερινών θανάτων ( εντός και εκτός ΜΕΘ), το βιολί αλλάζει…

Το κυβερνητικό αφήγηµα έχει αλλάξει ριζικά…

Κατά την κυβέρνηση, σήµερα πλέον η πανδηµία είναι παγκόσµιο πρόβληµα (Αλήθεια στο πρώτο κύµα τι ήταν; ). Η υπεύθυνη κοινωνία του πρώτου κύµατος, έχει πλέον χαλαρώσει και οι νέοι «ξεσαλώσανε». ( Κάθε µέρα πάνε για ποδηλασία και motocross στην Πάρνηθα χωρίς… µάσκα)

Η κυβέρνηση όµως «ακολουθεί κατά γράµµα» τις οδηγίες της ξένων και Ελλήνων ειδικών επιστηµόνων. Η κατάσταση στην χώρα είναι «παρόµοια» µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (λίγο θρασύτερος ο κ Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι «αν εξαιρέσεις τους θανάτους, κατά τα άλλα πάµε καλύτερα»…..). Η «ενίσχυση» του δηµόσιου συστήµατος υγείας κατά την κυβέρνηση ήταν πρωτοφανής για τα τελευταία 50 χρόνια. Η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλουν νεκρούς, για να βγουν από την πολιτική αποµόνωση τους» Ψυχραιµία, τα εµβόλια… «οσονούπω καταφθάνουν», όπως δήλωνε από τον Οκτώβρη ο κ Κικίλιας. Για αυτό τον λόγο τα εµβολιαστικά κέντρα υγείας της χώρας ετοιµάζονται, να κάνουν… «άσκηση προσοµοίωσης εµβολιασµού» τις επόµενες µέρες. Με άλλα λόγια εµβολιασµούς χωρίς… το εµβόλιο! Είναι σαφές ότι το όλο θέµα θα καλυφθεί αντικειµενικά από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα… Όσο αντικειµενικά προβλήθηκε και η προειδοποίηση του ΠΟΥ, ότι το εµβόλιο δεν θα εξαλείψει τον Κορωνοϊό, καθώς και οι επισηµάνσεις των επιστηµόνων ότι έχουµε µπροστά µας τουλάχιστον έξι ακόµα δύσκολους µήνες µε την πανδηµία!

Ουδέν κακό αµιγές καλού

Η πανδηµία του Covid-19, λίγους µήνες µετά την εµφάνισή της στις χώρες της ΝΑ Ασίας, εξελίχθηκε εν µέσω µιας παγκοσµιοποιηµένης πραγµατικότητας, πράγµατι σε ένα οικουµενικό υγειονοµικό πρόβληµα. Όσες κυβερνήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, αρχικά το υποτίµησαν, πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύτερο τίµηµα. Η καθολική εν τέλει συνειδητοποίηση του µεγέθους του προβλήµατος από κυβερνήσεις και κοινωνίες οδήγησε σε σοβαρές αποφάσεις και αλλαγές. Κινητοποίησε τεράστιες επιστηµονικές δυνάµεις. Άλλαξε ad hoc τις ασκούµενες οικονοµικές πολιτικές µε ενίσχυση της δηµόσιας παρέµβασης στην οικονοµία και την στήριξη των δηµόσιων συστηµάτων υγείας. Οδήγησε ακόµα και σε σηµαντικές αλλαγές διακυβέρνησης, όπως στις ΗΠΑ. Για την χώρα µας υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές αποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ. Με πάγωµα των σκληρών δηµοσιονοµικών κανόνων των πρωτογενών πλεονασµάτων και διευκόλυνση ενίσχυσης δηµόσιων δαπανών για την πανδηµία. Με τεράστια ενίσχυση ρευστότητας από την ΕκΤ. Με περαιτέρω βελτίωση των όρων δανειοδότησης και µε ήδη ρυθµισµένο το δηµόσιο χρέος από το 2018 και µε το «µαξιλάρι» των 37 δις στα ταµεία, παρακαταθήκη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με την δηµιουργία του ευρωπαϊκού ταµείου ανάκαµψης για την επόµενη µέρα.

Από την επιτυχία του προληπτικού 1ου lockdown, στο 2ο lockdown της αποτυχίας

Εκ του αποτελέσµατος η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να αξιοποιήσει το ευνοϊκό ευρωπαϊκό οικονοµικό πλαίσιο αλλά και το 8µηνο διάστηµα, που της δόθηκε από τα καλά επιδηµιολογικά αποτελέσµατα της πρώτης φάσης. Έτσι η αντιµετώπιση του 2ου κύµατος της πανδηµίας κατέληξε στο 2ο lockdown- οµολογία αποτυχίας.

Εµφανώς τα µέτρα που όφειλε να πάρει, ήταν σε σύγκρουση µε τη σκληρή νεοφιλελεύθερη «ψυχή» της και τα µεγάλα οικονοµικά συµφέροντα που εκπροσωπεί.

Άρχισε λοιπόν µε την βοήθεια των χρυσοπετσωµένων ΜΜΕ να παρουσιάζει το µαύρο άσπρο. Μεταθέτοντας τις ευθύνες για τα αυξανόµενα κρούσµατα στην ατοµική ευθύνη των πολιτών. Καµία ευθύνη για τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισµός και τα σχολεία. Καµία ευθύνη για τον συγχρωτισµό στα µέσα µεταφοράς και στους µεγάλους δηµόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας.

Για τις συνθήκες διαβίωσης σε κλειστές δοµές (γηροκοµεία, στρατόπεδα, φυλακές, προσφυγικές δοµές και καταυλισµοί Ροµά).

Μέχρις ότου ήρθε ο «µαύρος Νοέµβρης». Και η Βόρεια Ελλάδα βίωσε τον εφιάλτη του Bergamo, µε τις κλίνες των ΜΕΘ να έχουν εξαντληθεί και τους ανθρώπους να χάνουν καθηµερινά την ζωή τους σε αριθµούς, που έφερναν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, την Βρετανία και τις ΗΠΑ σε αναλογία θανάτων/κατοίκων.

Ενώ η κραυγή των υγειονοµικών στα δηµόσια νοσοκοµεία, που έδιναν την µάχη για την ζωή, ηχούσε εφιαλτική. «Μας άφησαν αβοήθητους». Και η κυβέρνηση απαντούσε µε πειθαρχικούς ελέγχους για όσους νόσησαν εν ώρα καθήκοντος!

Μόνιµη επωδός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν α) κάνουµε ότι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες β) ακολουθούµε τις οδηγίες των επιστηµόνων

Ποτέ φυσικά δεν µπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί είχαµε αυτά τα θλιβερά ρεκόρ; Γιατί η Ελλάδα είναι προτελευταία στις δαπάνες για την πανδηµία (στοιχεία του ΟΟΣΑ); Γιατί µειώνονται κατά 600 εκατοµµύρια οι δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισµό του 2021; Γιατί η χώρα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο στα τεστ; Γιατί ποτέ τα τεστ δεν συνταγογραφήθηκαν δωρεάν για τους ασφαλισµένους; Γιατί διπλασιάστηκαν τα νοσήλεια των δήθεν «επιταγµένων» ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία ασθενών µε Covid-19 εντός και εκτός ΜΕΘ; Γιατί στο όνοµα της πανδηµίας στήθηκε ένα οργιαστικό πάρτι αδιαφάνειας µε µίζες σε ηµετέρους; Γιατί; ……

Γιατί έτσι µας… λένε οι λοιµωξιολόγοι!

Η κλασσική νεοφιλελεύθερη αλλοτριωτική πλάνη, δεν υπάρχει πολιτική πάρα µόνο επιστηµονικός λόγος, εκφράστηκε σε εκχυδαϊσµένη εκδοχή-άλλοθι στις συνθήκες της πανδηµίας, µε την περίφηµη πρωθυπουργική ατάκα: «Πες µας Σωτήρη».

Επειδή όµως εκτός από τους «πρόθυµους Σωτήρηδες», στην επιτροπή των λοιµωξιολόγων υπάρχουν και οι επιστήµονες και στις συνεδριάσεις της επιτροπής κρατούνται πρακτικά, η εσχάτη κυβερνητική αποπλάνηση εξαερώθηκε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στην βουλή να κατατεθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής. Κάτι που θα γίνει αργά η γρήγορα και τότε η κυβέρνηση θα εκδράµει οµαδικά… στην Πάρνηθα!

Εσχάτως µάλιστα η αδιαφάνεια στα δεδοµένα της πανδηµίας έλαβε µεγαλύτερε διαστάσεις µετά την εισαγγελική διερεύνηση των καταγγελιών για διπλοεγγραφές (!) των κρουσµάτων. Για ποιο λόγο άραγε; (εντάξει τα 800.000 ευρώ της ανάθεσης του κ Αρκουµενέα του ΕΟ∆∆Υ, δεν είναι αρκετή δικαιολογία).

Ελπίζουµε η εισαγγελική διερεύνηση να απαντήσει στα ερωτήµατα, που όλο το καλοκαίρι έθετε επίµονα και στην Ζάκυνθο ο ΣΥΡΙΖΑ, για το τι συµβαίνει µε τα κρούσµατα και τα τεστ στο νησί. Για κρούσµατα που υπάρχουν και δεν δηλώνονται και για κρούσµατα που δηλώνονται και δεν υπάρχουν, σύµφωνα και µε πρόσφατα δηµοσιεύµατα στον τοπικό τύπο.

Το χούι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να λέει (ελέω πετσωµένων ΜΜΕ), περισσότερα ψέµατα από όσα µπορεί στην συνέχεια να δικαιολογήσει στο τέλος θα της βγει σε κακό.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Αλλά ως γνωστό πρώτα βγαίνει η ψυχή (πολιτική στην περίπτωση µας) και µετά το χούι…

Ο Αντώνης Κασσιµάτης είναι µέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ζακύνθου

(Visited 3 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ