22.6 C
Zakynthos
Thursday 19
HomeΑΠΟΨΕΙΣΤαμείο Ανάκαμψης Ημετέρων

Ταμείο Ανάκαμψης Ημετέρων

c5d5e572-1520-41c7-9f5b-b7c205df72d7Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στις αναπτυξιακές «μεταρρυθμίσεις» επί κυβέρνησης ΝΔ, από κάτω βρίσκεις έναν φίλο του κ. Μητσοτάκη ή μια απευθείας ανάθεση της κας Νικολάου. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης το φθινόπωρο του 2019, ήταν το νομοσχέδιο διευθετήσεων που είχαν έτοιμο στο συρτάρι απ’ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων με όρους κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, δηλαδή μιας νοοτροπίας που μας οδήγησε στην κρίση της περασμένης δεκαετίας. Χρειάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει για να περάσει την πλήρη διαφάνεια στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Πριν το κάνουμε ήμασταν η τελευταία χώρα στην ΕΕ που, ακόμα, ενέκρινε χρηματοδοτικά εργαλεία πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι ορατός ο φόβος να επιστρέψουμε σε μια εποχή που ενώ υπήρχαν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα οι επενδύσεις μειώνονταν και οι Έλληνες φτώχαιναν.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο Ανάκαμψης, ούτε στα κόμματα, ούτε στους ενδιαφερόμενους φορείς. Το προετοιμάζει εν κρυπτώ.
Σε αντίθεση με ότι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Τσίπρα διαμόρφωνε επί σχεδόν έναν χρόνο το ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πραγματοποιήθηκαν Αναπτυξιακά Συνέδρια σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Οι τοπικοί παράγοντες κατέθεσαν άποψη και προτάσεις για την περιοχή τους. Έγιναν συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Βγήκαν συμπεράσματα που αποτυπώθηκαν στο κείμενο του σχεδίου. Το Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να υλοποιείται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Και απέδιδε καρπούς.
Σήμερα αυτό που γίνεται είναι να μην ξέρει κανείς ούτε ποιος το γράφει, ούτε με ποιον διαβουλεύεται η κυβέρνηση. Θα πρόκειται για ένα σχέδιο που ούτως ή άλλως θα δεσμεύει επί χρόνια τη χώρα. Οποιαδήποτε αλλαγή από εκεί και πέρα θα χρειάζεται ειδική διαπραγμάτευση. Είναι καταστροφικό να μην γνωρίζουν εργαζόμενοι και επιχειρηματίες τι θα προτείνει στην ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση.
Πού θα δοθεί το βάρος; Ποιοι θα επωφεληθούν; Κατά πόσο το σχέδιο αυτό θα είναι συνδεδεμένο με το μνημονιακής έμπνευσης σχέδιο Πισσαρίδη; Για παράδειγμα, το Σχέδιο Ανάκαμψης θα θεωρεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις φαντάσματα;
Υπόσχεται 180.000 θέσεις εργασίας σε βάθος 6ετίας, μια υπόσχεση που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Για να το καταλάβει κανείς αυτό αρκεί να σκεφτεί πως έχουμε 1.150.000 ανέργους σήμερα και άρα δημιουργώντας όντως 200.000 θέσεις εργασίας στην πραγματικότητα υπόσχεται ότι ότι σε 6 χρόνια θα βρεθούμε στα επίπεδα του 2019!
Όλα αυτά χωρίς να έχουν λήξει οι αναστολές εργασίας (όπερ σημαίνει έκρηξη όταν αρχίσουν τα λουκέτα), έχοντας φέρει εργασιακό μεσαίωνα και διαλύοντας την επιθεώρηση εργασίας.
Και δυστυχώς όλα δείχνουν πως η οικονομία θα συνδεθεί, όχι με τις κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει, αλλά με τις ανάγκες των φίλων του κ. Μητσοτάκη. Όμως οι εξυπηρετήσεις δεν φέρνουν μεγέθυνση της οικονομίας, οι εξυπηρετήσεις φέρνουν μεγέθυνση του πλούτου ορισμένων, λίγων και κολλητών.

(Visited 7 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ