23.6 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΖΑΚΥΝΘΙΝΑΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ...

ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

ego11. «Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΕΓΙΝΕ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΑ»

Τον Αύγουστο του 2018 με την ανάληψη των καθηκόντων ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Καλογήρου δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων που είχε ξαναξεκινήσει το 2015 αφού οι προηγούμενες προσπάθειες δεκαετίας δεν είχαν έρθει στην Βουλή.

Τον Μάρτιο του 2019 τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, τον ίδιο μήνα ενημερώθηκαν οι Πανεπιστημιακές Σχολές, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Δικαστικές Ενώσεις και τα πολιτικά κόμματα. Όλοι συμφώνησαν ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να ολοκληρωθεί. Σε συνέντευξη τύπου του Υπουργού με τους προέδρους των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι οι κώδικες παίρνουν τον δρόμο της Βουλής.

2. « ΧΙΛΙΑ ΑΡΘΡΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ»

Οι κώδικες ψηφίστηκαν με τη συνταγματική διαδικασία των κωδίκων. Νομοθετεί η νομοπαρασκευαστική. Ο υπουργός εισηγείται τον Κώδικα στην Βουλή και η Βουλή ψηφίζει σε ένα άρθρο τον Κώδικα. Δεν υφίσταται η δυνατότητα παρέμβασης ή αλλαγών από πλευράς υπουργού ή Βουλευτών. Στις συνεδριάσεις της νομοπαρασκευαστικής δεν συμμετέχει ο υπουργός και τηρούνται πρακτικά.

3. «Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ»

Η δωροδοκία και δωροληψία Δικαστή είναι κακούργημα.

Η δωροδοκία και δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου είναι κακούργημα.

Πλημμέλημα είναι η δωροδοκία ή δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα.

Η δωροληψία του δημοσίου υπαλλήλου είναι πλημμέλημα, αν όμως η πράξη ή παράλειψή του αντίκειται στα καθήκοντά του τότε είναι κακούργημα. Αυτός που δωροδοκεί διαπράττει πλημμέλημα. Αυτή η διάκριση γίνεται καθώς αυτός που «τα παίρνει» πρέπει να τιμωρείται αυστηρότερα από αυτόν που «τα δίνει». Τη συγκεκριμένη διάταξη και το σχετικό κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα το εισηγήθηκε ο δικαστικός λειτουργός της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ο οποίος μετέχει στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Οι διατάξεις αυτές είναι ανάλογες προς αυτές που ισχύουν στα κράτη της ΕΕ

Οι συγκεκριμένες διατάξεις προτείνονται διαχρονικά από όλες τις προηγούμενες νομοπαρασκευαστικές και του 2010 και του 2014 και του 2015 αλλά και από την επιτροπή τελικής διαμόρφωσης των κωδίκων που συγκρότησε ο ίδιος ο Κοντονής. Η επιτροπή Κοντονή αυτή κατέληξε ακριβώς στις ίδιες διατάξεις. Στην επιτροπή συμμετείχε ο νυν συνεργάτης του κ. Κοντονή, Θεόδωρος Μαντάς ο οποίος επιβεβαίωσε σε άρθρο του το Σάββατο στην ΕΦΣΥΝ το γεγονός αλλά και την ορθότητα των διατάξεων.

4. «Η ΚΥΒΕΡNΗΣΗ ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΊ ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2019»

Σύμφωνα με την εισήγηση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής οι Κώδικες τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου κατά την έναρξη των θερινών τμημάτων των Δικαστηρίων για δύο λόγους.

Πρώτον, ήδη στο προηγούμενο διάστημα δημόσιας διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής επεξεργασίας των κωδίκων τα ποινικά δικαστήρια είχαν παραλύσει. Οι δίκες αναβάλλονταν καθώς όλοι περίμεναν τις νέες διατάξεις. Και θα ήταν όχι μόνο οξύμωρο αλά και θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δικάζονται υποθέσεις με έναν κώδικα σήμερα και την ίδια στιγμή να είναι ψηφισμένος ένας άλλος κώδικας. Άλλωστε όποιες δίκες επηρεάζονταν την 1η Ιουλίου, θα επηρεάζονταν και σε οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη ημερομηνία.

Την επιχειρηματολογία αυτή ανέπτυξε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην ομιλία του στην Βουλή και την ίδια άποψη είχε και ο Υπεύθυνος Δικαιοσύνης του Ποταμίου, το οποίο ψήφισε τους Ποινικούς Κώδικες.

Δεύτερον, στα θερινά τμήματα δικάζονται πολύ λιγότερες ποινικές υποθέσεις (περίπου το 1/5 των υποθέσεων). Έτσι επιτεύχθηκε η ήπια προσαρμογή των δικαστηρίων στην εφαρμογή των νέων κωδικών προκειμένου να μην ξεκινήσει η εφαρμογή στην κανονική ροή των υποθέσεων.

ego-696x2395. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΝΤΟΝΗ.

Όλα τα παραπάνω ο Κοντονής ως πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης τα ξέρει, ή οφείλει να τα ξέρει. Για αυτό και δεν διαφοροποιήθηκε κατά την ψήφιση των Κωδίκων. Αντίθετα δήλωνε « τα σχέδια που έχουμε μπροστά μας είναι εμβληματικά και απολύτως θετικά…. Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία και παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν για επιμέρους άρθρα τα οποία φαντάζομαι θα διορθωθούν με τη διαδικασία του νόμου στο άμεσο προσεχές μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει περήφανους. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα

Ο κ. Κοντονής ήταν υποψήφιος με τον Συριζα και δεν εξελέγη.

Ο κ. Κοντονής συνόδευσε τον κ. Τσίπρα στην περιοδεία στη Ζάκυνθο ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2020.

Αιφνιδιαστικά λίγο πριν την ολοκλήρωση της δίκης της ΧΑ ξεκίνησε διαστρεβλώσεις και μαζί με τη ΝΔ συμμετείχε στο αφήγημα ότι δήθεν τα μέλη της ΧΑ θα έπεφταν στα μαλακά. Δεν του βγήκε. Ο ίδιος οδήγησε τον εαυτό του στη διαγραφή του.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Τώρα επανέρχεται με το νέο αποκρουστικό αφήγημά του το οποίο αναπαράγει η ΝΔ και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ίδιος ξέρει τους λόγους.

Η δικαιοσύνη η οποία έχει επιληφθεί θα πρέπει να δώσει ένα οριστικό τέλος στην αδιανόητη προσπάθεια ποινικοποίησης της νομοθέτησης που προσβάλει τις κοινοβουλευτικές ομάδες που ψήφισαν τους Κώδικες, αλλά και κορυφαίους επιστήμονες και δικαστικούς λειτουργούς που εργάστηκαν για χρόνια για αυτή τη μεταρρύθμιση.

(Visited 13 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ