23.1 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΑΠΟΨΕΙΣΠατριώτες του νιτερέσου

Πατριώτες του νιτερέσου

Γράφει ο Κώστας Κλάδης*

skai.gr_Τι ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών (ΣτΠ) για τον κ. Μητσοτάκη; Έλεγε σε ομιλία του στη Βουλή κατά την κύρωση της: «Η ΣτΠ δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας».

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο νυν πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας «αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις». Απάντησε : «Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό …… στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται». Αυτή τη βεβαιότητα την εξέφρασε και στη Βουλή (Δεκέμβριος 2018), ενώ την επανέλαβαν πολλά στελέχη του κόμματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι «δεν θα καλωσορίσει ποτέ Μακεδόνα πρωθυπουργό», ότι «όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ».

Κατακεραύνωνε τον πρωθυπουργό: «Εγκαταλείπεται μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι». Τον καλούσε «να ακούσει τον λαό», δηλαδή τα ακροδεξιά στοιχεία που προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή (Ιανουάριος 2019), αφήνοντας έντεχνα να εννοηθεί ότι μόλις έρθει στην εξουσία θα καταργήσει τη ΣτΠ, ενώ άλλα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ το διαβεβαίωναν κατηγορηματικά.

Με τη στάση της η ΝΔ ενθάρρυνε, υποδαύλισε, προέτρεψε ή οργάνωσε συλλαλητήρια (συμπαρατασσόμενη σε πολλά με τη Χρυσή Αυγή), ακραίες εκδηλώσεις, βρώμικες συκοφαντίες, καταλήψεις σε σχολεία, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απειλές σε υπουργούς και βουλευτές, προσφυγές στο ΣτΕ. Κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας που απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία 153 ψήφων.

Οι δήθεν υπερπατριώτες, αδίστακτοι και κυνικοί, διακινδύνευσαν την πρόκληση σοβαρών βλαβών στα εθνικά συμφέροντα, προσπαθώντας να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της ΣτΠ. Γνώριζαν πολύ καλά ότι αυτή είναι εθνικά επωφελής. Γνώριζαν όλες τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες της μη εφαρμογής της: όνομα σκέτο Μακεδονία, ιθαγένεια «Μακεδονική» χωρίς διευκρίνιση, γλώσσα «Μακεδονική» χωρίς προσδιορισμό προέλευσης, διεκδίκηση Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιστορίας Μακεδόνων.

Γνώριζαν ότι θα εντεινόταν η αστάθεια στην περιοχή, ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να σπαταλά πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, και θα υποχρεωνόταν να αντιμετωπίσει την παρουσία δυνάμεων με επίβουλους σχεδιασμούς στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Όμως δεν «ορρώδησαν προ ουδενός». Αρνήθηκαν και συκοφάντησαν μια μοναδική εθνική επιτυχία, καλλιέργησαν την εθνικιστική δημαγωγία του Μακεδονικού με μοναδικό στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιδόθηκαν σε μια απίστευτη πατριδοκαπηλία, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, για να αλιεύσουν ψήφους. Αναγόρευσαν την επάνοδό τους στην εξουσία σε ύψιστο αγαθό, για το οποίο δεν δίστασαν να διχάσουν και να ντοπάρουν εθνικιστικά τη χώρα.

Και τα κατάφεραν. Έγιναν κυβέρνηση, και οι διάφοροι μακεδονομάχοι που κατέκριναν την επαίσχυντη, προδοτική και ντροπιαστική συμφωνία και ελεεινολογούσαν τους «ανθέλληνες» και «προδότες» Συριζαίους, έγιναν βουλευτές ή ανταμείφθηκαν με δημόσιες θέσεις. Οι πολιτικοί που έβγαζαν φωτογραφίες στο Σύνταγμα με τους χλαμυδοφόρους έγιναν υπουργοί.

Ως δια μαγείας, ο πρωθυπουργός πλέον κ. Μητσοτάκης και συναντάται με τον κ. Ζάεφ (πολλάκις) και ζητά την «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της ΣτΠ», και δεν προβάλει κανένα βέτο. Προφανώς διότι και τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται και δεν εντοπίζει προβλήματα.

Υπουργοί, πρώην διαπρύσιοι κήρυκες των δεινών της ΣτΠ, δηλώνουν με κάθε σοβαρότητα ότι «αν η ΣτΠ εφαρμοστεί, θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον» (Παναγιωτόπουλος), και «η ΣτΠ επέλυσε τις περισσότερες διαφορές» (Βαρβιτσιώτης). Άλλοι πιο διαλλακτικοί (Δένδιας, Μπακογιάννη) στηρίζουν πλήρως την ΣτΠ.

Ακόμα και κάποιοι εκ των επιφανέστερων δημαγωγών (Γεωργιάδης, Μπογδάνος) ανέκρουσαν πρύμναν και σεμνά αναγνωρίζουν το πασιφανές, ότι η ΣτΠ δρα σταθεροποιητικά και προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Όμως επειδή η ΝΔ εννοεί τον πατριωτισμό στενά συνδεδεμένο με το κομματικό της συμφέρον, συνεχίζει απτόητη τις παλινωδίες, εκθέτοντας τη χώρα και τον εαυτό της. Σε κοινή δήλωση Δένδια-Πομπέο χαρακτηρίζεται ιστορική η ΣτΠ, ξεσπά θύελλα στο εσωτερικό της ΝΔ, αποσύρεται ο χαρακτηρισμός. Από τον Νοέμβριο του 2020 εκκρεμεί η κύρωση από τη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ κατά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού και υπουργών της Βόρειας Μακεδονίας αποφεύγεται η αναφορά του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Η ΝΔ πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και αναγνώρισε τα οφέλη της ΣτΠ, αλλά δεν διαθέτει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα για να αποδώσει τα εύσημα στους συντελεστές της. Είναι αυτό ακριβώς που διέθετε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να ολοκληρώσει την ΣτΠ. Αυτή η επιλογή, μπορεί να κόστισε εκλογικά, όμως έχει ήδη δικαιωθεί εθνικά, ακόμη και από τους πρώην επικριτές της.

*/ O Κώστας Κλάδης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζακύνθου

(Visited 19 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ