23 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΑΠΟΨΕΙΣΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΝΩΡΙΣ

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΝΩΡΙΣ

γράφει ο Κώστας Κλάδης*

depositphotos_30503513-stock-illustration-sinking-shipΜέσα σε πέντε μήνες, και πριν ξεσπάσει η πανδημία, η «καλοκουρδισμένη μηχανή που εργάζεται νυχθημερόν» (η κυβέρνηση Μητσοτάκη για κάποιους θαυμαστές της !) κατόρθωσε να εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία. Τα οικονομικά στοιχεία, όπως αναδείχτηκαν και από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, δυστυχώς επαληθεύουν πλήρως το «χειροπιαστό έργο» των αρίστων. (Θα είχε ενδιαφέρον οι θαυμαστές να αντιπαραθέσουν στοιχεία αντί για εκθέσεις ιδεών γυμνασιακού επιπέδου, ακόμη και για δείκτες αισιοδοξίας ή μείωση ανεργίας τον Μάρτιο!).

Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση για μεγαλύτερη ανάπτυξη από το +2,8% με το οποίο την παρέλαβε. Διεκτραγωδούσε τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ως ανεπαρκείς, χαρακτήριζε την οικονομία ότι «σέρνεται», και τελικά πέτυχε το πρωτοφανές : μια οικονομία που επί ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα προβλήματά της, είχε δώδεκα (12) συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να την κατατάξει τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2019 με -0,7%. Η πτώση συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2020 με -1,7%.

Με δυο λόγια, οι αριθμοί ομολογούν ότι η Ν.Δ. παρέλαβε ΑΕΠ που αυξανόταν με 2,8%, το έριξε στο 1% τον Δεκέμβριο του 2019, και τον Μάρτιο του 2020 έφερε ύφεση -0,9%. Η επίκληση της πανδημίας όπως και οι συγκρίσεις με την ΕΕ είναι κωμικές: Η πανδημία αφορά μόνο 15 ημέρες τον Μάρτιο από τις 90 του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ η ελληνική οικονομία επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τον τουρισμό και η πραγματική σύγκριση θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

Το ναυάγιο συνέβη διότι η ΝΔ απέτυχε να βελτιώσει, όπως ισχυριζόταν, έστω και έναν από τους κρίσιμους τομείς στους οποίους στηρίζεται μια οικονομία (παραγωγή, επενδύσεις και κατανάλωση). Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έπεσε -2,2% έναντι αύξησης +2,7% το 2019. Κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020, μειωνόταν: -0,3% τον Οκτώβριο, – 8,1% τον Νοέμβριο, -4,5% τον Δεκέμβριο, μόνο τον Ιανουάριο, αφού είχε κατακρημνιστεί, αυξήθηκε κατά 5,7%, αλλά ξανά -3,4% τον Φεβρουάριο.

Η Ν.Δ. παρέλαβε μια οικονομία με διαδοχικά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και ακόμη περιμένει να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Σε αριθμούς, οι επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκαν -6,4%. Η ανεξήγητη (;) επιλογή της να ακυρώσει όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, αεροδρόμιο Καστελίου, Μετρό Θεσσαλονίκης, γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας) μείωσε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά -0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020 (αυξήθηκε +0,8% το 2019 όταν τη διετία 2017-2018 αυξανόταν 1% ετησίως), ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τις οποίες χύνονταν άπειρα κροκοδείλια δάκρυα στο παρελθόν, αυξήθηκαν : -1,3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο 2019, -1,8 δις ευρώ τον Μάρτιο 2020. Αυτά προήλθαν από την κυβερνητική πολιτική : κατάργηση 13ης σύνταξης, δραστική μείωση κοινωνικού μερίσματος, μείωση φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, στα μερίσματα, στα υψηλά εισοδήματα.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έφερε και επίσημα την ύφεση πριν καν έρθει ο κορονοϊός. Και αυτό το κατόρθωσε διότι επιμένει, με το ίδιο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στις αποτυχημένες πολιτικές των μνημονίων. Στη λογική της κυβέρνησης ανάπτυξη σημαίνει εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν σχεδιάζει, παρακολουθεί ασθμαίνουσα τις εξελίξεις, σκορπάει αφειδώς δημόσιο χρήμα χωρίς να δίνει λογαριασμό, και ομιλεί για «μικρόψυχη» και «χαιρέκακη» αντιπολίτευση !

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Οι άνθρωποι που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την «προδοσία των Πρεσπών» και κατέθεταν επερωτήσεις για την «επιρροή»(!) (αντί του ορθού επήρεια) των νησιών μας, εγκαλούν τη μόνη πολιτική δύναμη που όχι μόνο από την πρώτη στιγμή της κρίσης κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετώπισής της, αλλά και τους εφοδίασε με την απαραίτητη ρευστότητα (τα ταμειακά διαθέσιμα που λόγω άγνοιας μέχρι πρόσφατα λοιδορούσαν), για να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Δυστυχώς, ενώ παρέλαβαν μια οικονομία με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, την οδήγησαν στις «ξέρες της ύφεσης» πολύ πριν την πανδημία.

*  Κώστας Κλάδης
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

(Visited 47 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ