16.6 C
Zakynthos
Saturday 23
HomeΑΠΟ ΑΛΛΟΥΑναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο από την αστυνομία!

Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο από την αστυνομία!

πηγή: techwar

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

facial-recognitionΣτην Ελλάδα πρόκειται να εκδοθούν νέες συσκευές που θα δίνουν στους αστυνομικούς τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο και αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ βρίσκονται έξω.
Το σχέδιο διάδοσης της νέας τεχνολογίας αποτελεί μέρος του έργου «Smart Policing» ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε το 2017 και στοχεύει στον εντοπισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των πολιτών που σταματά για έλεγχο η αστυνομία. Το 75% του κόστους του έργου καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF).
Επί του παρόντος, οι πολίτες που δεν είναι σε θέση να παράσχουν έγγραφα ταυτότητας όταν τους σταματά η αστυνομία στην Ελλάδα, πρέπει να μεταφερθούν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να επαληθευτεί η ταυτότητά τους. Εφαρμόζοντας αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο, οι νέες συσκευές θα κάνουν την ταυτοποίηση των πολιτών πιο γρήγορη και αποτελεσματική.
Ένας Έλληνας αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας και υπεράσπισης “AlgorithmWatch” τα ακόλουθα: «Στόχος μας είναι να ταυτοποιούμε άτομα, οχήματα και αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε την ασφάλεια των αστυνομικών, μειώνουμε την ταλαιπωρία των πολιτών και σώζουμε ανθρώπινους και υλικούς πόρους.»
Σύμφωνα με το AlgorithmWatch, η αστυνομία στην Ελλάδα θα εκδώσει αρχικά τουλάχιστον 1.000 συσκευές, με την επιλογή να αναπτύξει επιπλέον 9.000 μέχρι το καλοκαίρι του 2021, εάν το σχέδιο αποδειχθεί αποτελεσματικό. Οι συσκευές, οι οποίες έχουν παρόμοια εμφάνιση με τα «έξυπνα» τηλέφωνα, θα συνδέονται με 20 διαφορετικά databases που ανήκουν σε διεθνείς και εθνικές αρχές, όπως το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Europol, το FBI και η Interpol.

Σχολιάζοντας στο Infosecurity magazine την προγραμματισμένη διάθεση συσκευών, ο Hank Schless, ανώτερος διευθυντής λύσεων ασφαλείας της Lookout, ανέφερε τα ακόλουθα: «Αυτές οι συσκευές θα συνδέονται με πολλά κυβερνητικά databases. Εάν παραβιαστεί, μία από αυτές, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως backdoor σε μεγαλύτερο database.
Το βλέπουμε αυτό με κυβερνοεγκληματίες που βρίσκονται πίσω από phishing εκστρατείες και βασίζονται στο social engineering, στοχεύοντας κυρίως χρήστες κινητών. Οι επιτιθέμενοι πείθουν τα θύματα να μοιραστούν στοιχεία σύνδεσης ή να εγκαταστήσουν malware, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρη υποδομή.»
Τον Μάρτιο του 2020, ο Eλληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπεράσπισης ψηφιακών δικαιωμάτων, Homo Digitalis, υπέβαλε αίτημα στην Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPA) εκφράζοντας ανησυχία για τη νομιμότητα του έργου «Smart Policing».
Η Homo Digitalis υποστήριξε στο αίτημα ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελληνική αστυνομία να παραβιάσει τους νόμους της Ε.Ε. σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» που ορίζονται στο Ελληνικό Σύνταγμα, τους εθνικούς νόμους που συνδέονται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

(Visited 31 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ