18.6 C
Zakynthos
Friday 20
HomeΑΠΟ ΑΛΛΟΥΔικηγόροι και πολιτικοί «αδειάζουν» τον Κοντονή

Δικηγόροι και πολιτικοί «αδειάζουν» τον Κοντονή

Αναδημοσίευση από την ΕΦΣΥΝ

Γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Νίκος Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Καλογήρου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ελευθερία ΤομπαζόγλουΣυνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έγκριτοι νομικοί, πολιτικά στελέχη και πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης δεν συμμερίζονται τις αιτιάσεις του για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και για τυχόν εύνοια των καταδικασθέντων ● Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Ποινικοί Κώδικες.

Μπορεί οι χθεσινές δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα και οι αιχμές που άφησε για το κόμμα του να προκάλεσαν σοβαρή πολιτική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και να σκέπασαν, πρόσκαιρα, επικοινωνιακά την ιστορική απόφαση καταδίκης των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, παρ’ όλα αυτά η πολιτική και νομική ουσία, πίσω από την αχλή των εντυπώσεων, δεν φαίνεται να συμμαχεί με τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού.

Κι αυτό διότι οι ίδιοι οι νομικοί και οι συνήγοροι υπεράσπισης των θυμάτων των χρυσαυγιτών, που πρωταγωνίστησαν στον αγώνα για την καταδικαστική ετυμηγορία του δικαστηρίου, αλλά και πολιτικά στελέχη κομμάτων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αποκρούουν αποφασιστικά τις ενστάσεις του περί αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα που ευνοούν τους καταδικασθέντες, οι οποίοι κάνοντας χρήση τους θα πέσουν στα μαλακά.

H Ελευθερία Τομπαζόγλου, μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, τόνισε ότι το πλαίσιο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 χρόνια, σχολιάζοντας ότι μια καταδίκη 15 ετών δεν είναι ευνοϊκή μεταχείριση για οποιονδήποτε άνθρωπο (Ρ/Σ Alpha). Αναφορικά με το ζήτημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε απόλυτα προσχηματική τη συζήτηση, γιατί όπως σημείωσε «το ζητούμενο δεν είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά κατά πόσο το πολιτικό σύστημα τους παρέχει κάλυψη. Δηλαδή, ακόμα κι αν ξανακατέβουν στις εκλογές με έναν άλλον σχηματισμό τα ίδια πρόσωπα, δεν νοείται ότι θα υπάρξει θεσμικός παράγοντας που δεν θα βγει να καταγγείλει αυτή την κίνηση».

Από την πλευρά του ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, θέλησε να στηλιτεύσει την επιχείρηση πολιτικής καπηλείας εκ μέρους της Ν.Δ. σε σχέση με τη δικαστική απόφαση, επισημαίνοντας ότι «η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, που τώρα πανηγυρίζουν, αλλά το 2013 η Χ.Α. συνομιλούσε με τον τότε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, τον κ. Μπαλτάκο».

Κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από το κόμμα του, που επιτέθηκε σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, με ανάρτησή του στο twitter έσπευσε να διευκρινίσει τα εξής: «1. Και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα δεν μπορεί να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση. 2. Η κυβέρνηση (της ΝΔ) δύο φορές τροποποίησε τον Π.Κ. και δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019. 3. Οι σχετικές προβλέψεις να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία. Οχι στον Π.Κ.».

Ξεχωριστή σημασία έχει επίσης η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος διαφώνησε με την εκτίμηση ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα πέσουν στα μαλακά και εκφράζοντας την απαρέσκειά του για το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα και τη στέρησή τους, έκανε λόγο για συζήτηση «ερασιτεχνικού χαρακτήρα». «Αυτά είναι διάφορες ανευθυνότητες οι οποίες ακούγονται από αυτούς που θέλουν τώρα να σπεύσουν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά κάτι για το οποίο δεν είχαν καμία συμμετοχή» κατέληξε ο συνταγματολόγος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Κατηγορηματικός για τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν ο διάδοχος (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) του Σταύρου Κοντονή στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. «Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει μεγαλύτερη έκτιση ποινής για τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης και έχουμε αυστηροποίηση των ποινών» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο».

Ως συνειδητή βλαπτική επιλογή ερμήνευσε τις αιτιάσεις Κοντονή ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης, υποστηρίζοντας ότι με τις ατυχείς δηλώσεις του δίνει λαβή «να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Από την ίδια συχνότητα ο κ. Ματζουράνης, συμφωνώντας με τον κ. Καλογήρου, τόνισε ότι τώρα εκτίονται πραγματικά οι ποινές, «ενώ παλιά ήταν εικονικά μεγάλες αλλά στην πραγματικότητα μικρότερες». Ξεκαθάρισε δε ότι ο νέος κώδικας προέκυψε από επιτροπή νομικών και δικαστών και όχι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ψηφισθείς επί υπουργίας του νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει «ό,τι ακριβώς και ο παλιός για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων· όπως και πριν, για να υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση του Αρείου Πάγου, για να ενεργοποιηθεί η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων» εξήγησε με τη σειρά του ο προκάτοχος του κ. Κοντονή, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Ποινικοί Κώδικες

Σύνταγμα Αρθρο 51: Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 51, «O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα». Αυτό σημαίνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μετά τον δεύτερο αλλά και τον τρίτο βαθμό (αν γίνει αναίρεση από τον Αρειο Πάγο) ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης.

(Παλιός) Ποινικός Κώδικας: Τα άρθρα 59 έως 65 περιείχαν το σύνολο των σχετικών διατάξεων

Αρθρο 59 Αυτοδίκαιη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων 1. Η καταδίκη [σε θανατική ποινή] ή σε ισόβια κάθειρξη συνεπάγεται αυτοδικαίως τη διαρκή αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων του καταδικασµένου 2. Η καταδίκη σε κάθειρξη αόριστης διάρκειας συνεπάγεται αυτοδικαίως τη δεκαετή αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων.

Αρθρο 60 Σε περίπτωση καταδίκης σε πρόσκαιρη κάθειρξη επιβάλλεται και πρόσκαιρη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων για δύο έως δέκα έτη.

Αρθρο 61 Οταν ο δράστης καταδικάζεται σε φυλάκιση επιβάλλεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων για ένα έως πέντε έτη […].

Αρθρο 63 Η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων έχει ως συνέπεια ότι εκείνος που καταδικάστηκε: 1) χάνει οριστικά τα αιρετά δηµόσια, δηµοτικά ή κοινοτικά αξιώµατά του, τις δηµόσιες, δηµοτικές ή κοινοτικές θέσεις που κατείχε […] δεν µπορεί να ψηφίζει και να εκλέγεται στις πολιτικές, δηµοτικές ή κοινοτικές εκλογές […] (πλην εξαιρέσεων σε περιπτώσεις φυλάκισης).

Αρθρο 65 Το αποτέλεσµα της ολικής ή µερικής αποστέρησης των πολιτικών δικαιωµάτων αρχίζει µόλις η απόφαση γίνει αµετάκλητη. Η διάρκειά της υπολογίζεται από την εποµένη της ηµέρας κατά την οποία συµπληρώθηκε η έκτιση ή παραγράφηκε ή χαρίστηκε η στερητική της ελευθερίας ποινή, µαζί µε την οποία είχε επιβληθεί η αποστέρηση.

Αυτές είναι οι επίμαχες και περίπλοκες διατάξεις που κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό αναχρονιστικές, με τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή να αποφασίζει τελικά την αντικατάστασή τους σε ένα μόνο άρθρο.

(Νέος) Ποινικός Κώδικας: Αρθρο 60 Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει, εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του. Η αποστέρηση (πολιτικών δικαιωμάτων) επέρχεται μόλις η απόφαση γίνει αμετάκλητη.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

Τέλος, η αρμοδιότητα για την ανακήρυξη των κομμάτων ανήκει στον Αρειο Πάγο.

Αντα Ψαρρά

(Visited 29 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ