19.7 C
Zakynthos
Thursday 21
HomeΑΠΟΨΕΙΣΗ σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους

Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους

Χάνοντας το δάσος ενώ δεν υπάρχει ούτε δέντρο να κοιτάς!

γράφει ο Κώστας Κατσελίδης

“Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους” (άρθρο 24, Σύνταγμα της Ελλάδας, 1975).

Σαράντα πέντε (45) χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν.

DasikoiXartes05

Παρά την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), η οποία παρέλαβε την κύρωση των δασικών χαρτών στο 1% και την έφτασε στο 44%, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφάσισε να μηδενίσει κάθε προσπάθεια. Με μια πρωτοφανή νομοθετική ρύθμιση (αντιπεριβαλλοντικός νόμος 2865/2020) η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να απορρίψει όλες τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την κατάρτιση του δασολογίου, ώστε να “αναμορφώσει” τους δασικούς χάρτες.

Η επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάρτισης όλων των δασικών χαρτών, “συμπεριλαμβανομένων των μερικώς και ολικώς κυρωθέντων”, υποβαθμίζει σοβαρά κάθε έννοια ασφάλειας και δικαίου, ενώ παράλληλα στερεί από τους πολίτες και τη διοίκηση ενός σημαντικού εργαλείου διαφάνειας, ενημέρωσης, βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η πρόσφατη ανάρτηση των “αναμορφωμένων” δασικών χαρτών υπογράμμισε το λάθος της επιλογής της κυβέρνησης. Οι “αναμορφωμένοι” δασικοί χάρτες βρίθουν παραλείψεων και λαθών.

Είναι εμφανές ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη πρόδηλα λάθη, τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής κ.ά.

Τη λύση του “μπάχαλου” αυτού καλείται, για άλλη μια φορά, να τη βρει ο πολίτης.

Καθώς πρέπει να υποβάλει εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις, και μάλιστα με δική του οικονομική επιβάρυνση. Θα απαιτηθεί να αποτανθεί σε τοπογράφο για την πιθανή τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου του, σε δασολόγο για τη φωτοερμηνεία παλιότερων αεροφωτογραφιών αλλά πιθανόν και σε δικηγόρο ώστε να ετοιμάσει κατάλληλα το φάκελο αντιρρήσεων.

Η υποβολή των αντιρρήσεων πρέπει να γίνει εντός ασφυκτικής αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν πέντε (105) ημερών, η οποία για τη Ζάκυνθο αρχίζει την 29 Ιανουαρίου 2021.

Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας!

Η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην τελική κύρωση των δασικών χαρτών. Κυρίως εξαιτίας της πληθώρας των αντιρρήσεων που θα υποβληθούν, λόγω των υπαρκτών λαθών στους χάρτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με αποτυχία η όλη διαδικασία. Παράλληλα, επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες που θα διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Περαιτέρω, η διαδικασία αυτή αυξάνει το αίσθημα του φόβου και προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων, εξαιτίας του ιδιόμορφου ιδιοκτησιακού καθεστώτος που επικρατεί αλλά και της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, όπως στη Ζάκυνθο λόγω του σεισμού του 1953. Έτσι παρότι, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως “δασικής” ή “μη δασικής” αφορά τη χρήση της, είναι εμφανές ότι μπορεί να δημιουργηθούν και έμμεσα ιδιοκτησιακά προβλήματα στην περίπτωση που δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι τίτλοι, γεγονός το οποίο εντείνει τον φόβο των κατοίκων των Ιονίων Νήσων.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε όπως η κυβέρνηση:

· Άμεσα αναστείλει τη διαδικασία – προθεσμίες κατάρτισης του δασολογίου για διάστημα τουλάχιστο έξι (6) μηνών και σε κάθε περίπτωση την επανέναρξή της μετά το πέρας της πανδημίας.

· Αφήσει αναρτημένους του δασικούς χάρτες και στο διάστημα της αναστολής της διαδικασίας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις που απαιτούνται, όπως πρόδηλα σφάλματα, τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις κ.ά.

· Προβεί στην άμεση πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού (δασολόγοι) για τα δασαρχεία ώστε να είναι σε θέση να εξετάσουν τις όποιες αντιρρήσεις στη συνέχεια.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

· Εξασφαλίσει στους Δήμους την ύπαρξη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα σταθεί αρωγός στους πολίτες κατά την ετοιμασία του φακέλου των αντιρρήσεων.

· Εξασφαλίσει την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με την περαιτέρω μείωση ή και κατάργηση του παραβόλου για την κατάθεση των αντιρρήσεων.

(Visited 46 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ