Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) και η NASA σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν ένα δορυφόρο από ξύλο το 2024.
Η υψηλή ανθεκτικότητα του ξύλου στο διάστημα δοκιμάστηκε πρόσφατα και επιβεβαιώθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κιότο. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι δείγματα ξύλου που δοκιμάστηκαν στο ISS για ανθεκτικότητα υπέστησαν ελάχιστη φθορά και διατήρησαν πολύ καλή σταθερότητα.
Οι δοκιμές αντοχής και οι δομικές αναλύσεις των δειγμάτων ξύλου έγιναν όταν επιστράφηκαν στη Γη από τον ISS από τον Ιάπωνα αστροναύτη Koichi Wakata.
Παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, όπως οι αλλαγές θερμοκρασίας, η έκθεση σε κοσμικές ακτίνες και επικίνδυνα ηλιακά σωματίδια για 10 μήνες, οι δοκιμές δεν βρήκαν αλλαγές στα δείγματα, όπως ρωγμές, στρέβλωση, ξεφλούδισμα ή επιφανειακές ζημιές, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά από το Πανεπιστήμιο του Κιότο. Τα δείγματα ξύλου που ανακτήθηκαν δοκιμάστηκαν και δεν παρουσίασαν παραμόρφωση μετά την έκθεση στο διάστημα και επίσης δεν υπέστησαν καμία αλλαγή μάζας πριν και μετά την χρήση τους, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τον δορυφόρο LignoSat, που θα εκτοξευθεί από κοινού με τη Nasa και τη διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας Jaxa το 2024. Πιθανότατα για την κατασκευή του θα χρησιμοποιεί ξύλο Magnolia ή “Hoonoki” στα ιαπωνικά.
Η Magnolia, όπως είπαν οι ερευνητές, δουλεύεται εύκολα, έχει σχετικά υψηλή σταθερότητα διαστάσεων και συνολική αντοχή, καθιστώντας τις ιδιότητές της ιδανικές για την αποστολή.
Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ. |
Το ξύλο έχει επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα πολύπλοκα κράματα που χρησιμοποιούνται στα διαστημικά οχήματα, καθώς είναι φιλικό προς το περιβάλλον, πιο εύκολο στην παραγωγή και μπορεί να απορριφθεί καλύτερα στο τέλος της ζωής ενός δορυφόρου.
Τέτοιοι ξύλινοι δορυφόροι μπορεί να είναι σχεδιασμένοι για να καίγονται πλήρως κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα και αν επιζήσουν μικρά θραύσματα, μπορεί να αποσυντεθούν πολύ εύκολα, χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον.