19.8 C
Zakynthos
Thursday 21
HomeΣΧΟΛΙΟΜνημόνια: Τα καλά και συμφέροντα…

Μνημόνια: Τα καλά και συμφέροντα…

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Τι έφεραν τα Μνημόνια – Τι έμεινε; Παράδειγμα: Τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκαν

ee33

Η φοροδιαφυγή, η «γκρίζα» απασχόληση και η «μαύρη» οικονομία, οι αυθαιρεσίες επανήλθαν. Όλα όσα μας έβαλαν στο Μνημόνιο «αποκαταστάθηκαν». Μάλιστα, ορισμένα έγιναν χειρότερα. Όπως τα ολιγοπώλια και το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Μόνο ένα παράδειγμα: Τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκαν…

Την στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι «η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια», οι πολίτες δικαιούνται να αναρωτηθούν: Αλήθεια τι έμεινε από τα Μνημόνια; Από όσα έλεγαν ότι θα διορθώσουν (ορισμένα διορθώθηκαν, αλλά δικαιώματα ανασκολοπίστηκαν), πόσα έμεναν σαν «καλή πρακτική» και πόσα άλλαξαν;

(Εκτός βεβαίως από το ευρύτατα διαδεδομένο αίσθημα τιμωρίας εκ μέρους των «ενάρετων»Βορείων: Τόσο απέναντί μας σαν αφρόνων και σπάταλων, όσο και για τους λοιπούς -Ιταλία κ.α.- προς παραδειγματισμόν…

Παραμένουν οι αιτίες

Μέχρι στιγμής, αναφορικά με τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, μένουν σχεδόν αδιασάλευτες οι κύριες (αρνητικές) συνθήκες:

α) Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, η αιτία που οδηγεί το χρήμα στο εξωτερικό και, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα επίπεδο κατανάλωσης, δανειζόμαστε, καλπάζει και πάλι.

β) Το δεύτερο, από τα δίδυμα, ελλείμματα, το δημοσιονομικό, μέσα στην πανδημία έφτασε και πάλι σε διψήφιο ποσοστό (στο 15,5% το δραματικό 2009), ενώ τα πλεονάσματα για τη αποπληρωμή των δανείων θα επανέλθουν από το 2024 και θα στηριχτούν στην… κατανάλωση (έμμεσοι φόροι). Κατανάλωση η οποία αναμένεται να υποχωρήσει λόγω ακρίβειας και μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος…

γ) Παρά την ονομαστική διαγραφή χρέους άνω των 110 δισ. ευρώ (PSI+), το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε άνω των 400 δισ., η χώρα εξακολουθεί να αποπληρώνει κεφάλαια (τοκοχρεολύσια), ενώ οι υπόλοιπες χώρες απλώς εξυπηρετούν το χρέος (καταβολή τόκων, ανανέωση των κρατικών τίτλων και μικρή αύξηση των ομολόγων).

δ)Οι φορολογούμενοι ανακεφαλαίωσαν τέσσερις φορές τις τράπεζες, αυτές κατέστησαν ολιγοπωλιακές (τέσσερις μεγάλες), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποεπενδύει (πουλάει μετοχές), με αποτέλεσμα οι ζημίες του δημοσίου να ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Για το 2024 οι τράπεζες θα δώσουν μερίσματα και τα τραπεζικά στελέχη θα λάβουν παχυλά μπόνους…

Ιδιωτικό χρέος

ε) Το ιδιωτικό «κόκκινο» χρέος (τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ κ.α.), όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά με αφορμή την υγειονομική κρίση, αυξήθηκε. Ειδικά για τα «κόκκινα»-ενυπόθηκα δάνεια τα οποία «πέρασαν» σε ξένα fund (αγορά με δανειοδότηση των ίδιων των τραπεζών), οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εγγυήσεις 21 δις για το σχέδιο μεταβίβασης των εν λόγω δανείων στα fund (Ηρακλής I & II), ενώ ετοιμάζεται κα νέα μεταβίβαση δανείων (Ηρακλής III), άρα και νέες υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους…

στ) Η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ξεπερνά κάθε προηγούμενο: «Δηλώνουμε εισόδημα 80 δισ. και δαπανούμε 140 δισ. ευρώ το χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά…

Ωστόσο, κάποια μέτρα, ορισμένα ιδιαίτερα σκληρά όπως το πρωτοφανούς σύλληψης και μοναδικής σκληρότητας μέτρο της ονομαστικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων, εξακολουθούν να ισχύουν.

Θα βγούμε από τα Μνημόνια εάν:

1. Επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ειδικά για τον κατώτατο μισθό). Ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί περίπου σαν… ανώριμους τους εργοδότες (ΣΕΒ κ.α.) γιατί «όπως αποδείχτηκε συμφωνούσαν να πληρώσουν (σ.σ. μισθούς) όσα δεν άντεχε η οικονομία…»

Σήμερα στην Ελλάδα η μόνη αξία που είναι διατιμημένη είναι η… εργατική δύναμη. Ο εισαγωγικός μισθός ορίζεται με κυβερνητική απόφαση.

Ονομαστικές περικοπές

2. Από την στιγμή που κάποιος αναλάβει εργασία δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μ’ελλον (πέραν τυχόν αναπροσαρμογών λόγω πληθωρισμού…) Οι ωριμάνσεις (3τίες) έχουν καταργηθεί, με τον κ.Γεωργιάδη να μην προβλέπει κάτι διαφορετικό μέχρι το 2026…

3. Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν έως και 45% χαμηλότερες αποδοχές, ενώ σε ένα σημαντικό τμήμα παλαιών συνταξιούχων (έως το 2016) έγιναν και ονομαστικές περικοπές… Πρόσθετα οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να πληρώνουν διπλή φορολογία (σ.σ. όσοι έχουν μεικτές αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ, πέραν του φόρου, καταβάλουν και Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου).

4.Μια από τις αιτίες της στεγαστικής κρίσης, η οποία πλήττει κυρίως τους νέους και τους εργαζόμενους, είναι η κατάργηση της Εργατικής Κατοικίας. Οργανισμός που παρενέβαινε για την στήριξη όσων έκαναν αποταμίευση και ήθελαν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα. Επίσης επιδοτούσε το ενοίκιο με εισοδηματικά κριτήρια. Η Εργατική Κατοικία έχει απορροφηθεί από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση υπέρ των αστέγων, ενώ αποθεματικά άνω των 2 δισ. ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

5.Διπλή φορολογία, τόσο στην κλίμακα όσο και κεφαλικό φόρο-Τέλος Επιτηδεύματος (άνω των 650 ευρώ κατ άτομο το χρόνο και ανά παράρτημα επιχείρησης, ανεξαρτήτως κερδών ή τζίρου), πληρώνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το (ανομολόγητο;) επιχείρημα ότι, αφού φοροδιαφεύγουν (σ.σ. συλλήβδην όλοι;), ας αυθαιρετήσουμε και εμείς (σ.σ. οι φορολογικές αρχές).

πηγή ieidiseis

(Visited 34 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ