Χωρίς γιατρούς έχουν αφήσει τις περισσότερες ΤΟΜΥ – Με ανοικτή επιστολή του προς τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη, ο δήμαρχος Νίκαιας–Ρέντη αποκαλύπτει και καταγγέλλει την εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία – Η Τοπική Μονάδα Υγείας παραμένει υποστελεχωμένη πάνω από έναν χρόνο και τους 120.000 δημότες να μην έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες
Για την κυβέρνηση των «αρίστων» του Κυριάκου Μητσοτάκη η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Το αντίθετο ίσως, όπως προκύπτει και από την εντελώς αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τα «αποψιλωμένα» από προσωπικό νοσοκομεία.
Οι καταγγελίες για ουσιαστική απουσία δημόσιου συστήματος δημόσιας Υγείας δίνουν και παίρνουν, με το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση το έχει εγκαταλείψει στις τύχες του, αφήνοντας εκτεθειμένους σε σοβαρούς κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή όσους πολίτες έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης.
Σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή του δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, προς τον «άριστο» υπουργό Υγείας. Η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) της περιοχής δεν διαθέτει ούτε έναν γιατρό (!) ενώ το Κέντρο Υγείας Νίκαιας έχει μόλις 2, τη στιγμή που ο πληθυσμός του εν λόγω δήμου ξεπερνά τα 120.000 άτομα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωακειμίδης, στην ανοικτή επιστολή του προς τον κ. Θάνο Πλεύρη αναφέρει ότι «συμπληρώθηκε ένας χρόνος υπολειτουργίας της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Δημοτική Ενότητα Ρέντη του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και οι υποσχέσεις του Υπουργείου για την απαιτούμενη στελέχωσή του, παραμένουν ανεκπλήρωτες».
«Η παρουσία ενός μόνο γιατρού από τους τρεις που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο δεν συνεισφέρει στην έστω στοιχειώδη λειτουργία της ΤΟΜΥ, υποβαθμίζει τη θεσμοθετημένη υπόστασή της και ουσιαστικά ακυρώνει την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας σε μια μάλιστα εποχή που η προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι κατά κύριο λόγο προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει ο δήμαρχος επισημαίνοντας ότι οι πολίτες του δήμου «έχουν αναφαίρετο δικαίωμα άμεσης προσβασιμότητας στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας πολύ δε περισσότερο, οι ευπαθείς ομάδες με χρόνια νοσήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως, διάγνωση, συνταγογράφηση, εμβολιασμοί, κατ’ οίκον φροντίδα, κ.ά.».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ΤΟΜΥ Ρέντη, σήμερα, δεν έχει κανένα γιατρό και το Κέντρο Υγείας Νίκαιας έχει μόνο μια Γενική Γιατρό, έναν Καρδιολόγο και κανένα Παθολόγο ή Πνευμονολόγο κι όλα αυτά για έναν πληθυσμό που ξεπερνά τις 120.000 ανθρώπων. Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Ιωακειμίδης ζητά από τον υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα «προκειμένου η Τοπική Μονάδα Υγείας Ρέντη να στελεχωθεί από 4 Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους, 1 Παιδίατρο, 2 Νοσηλευτές, 1 Κοινωνικό Λειτουργό και 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους, σύμφωνα με τις οριζόμενες για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, διατάξεις και προς την κατεύθυνση αυτή θα επιμείνω μέχρι να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία της ΤΟΜΥ».
«Στην εποχή που διανύουμε», καταλήγει ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, «εκπτώσεις στην φροντίδα υγείας των πολιτών δεν επιτρέπονται και κατά συνέπεια, σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας έναντι της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη. Σε κάθε περίπτωση, ο covid δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την αποστελέχωση των υπηρεσιών Υγείας στην πόλη μας δυο χρόνια μετά».
Ανάλογη εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζεται σε πολλές ΤΟΜΥ, με τους κατοίκους δεκάδων δήμων να μην έχουν, όπως και οι κάτοικοι της Νίκαιας, πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Τραγικές ελλείψεις έχουν, φυσικά, και τα νοσοκομεία αλλά, όπως φαίνεται από την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμη και μέσα στην πανδημία (με τα τραγικά αποτελέσματα και με τη μακάβρια λίστα με τους 25.000 και πλέον θανάτους, να αυξάνεται καθημερινά) η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας αποτελεί πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού.
ΣΧΟΛΙΑ
-
Νήφων22/02/2022 19:30:43
Βεβαίως και διαλύουν “άριστα” το ΕΣΥ, γιατί πώς αλλιώς θα κερδίσει το ΕΓΩ; Τα έχουμε πει και αλλού, το Δημόσιο ΠΡΕΠΕΙ να υπολειτουργεί-δυσλειτουργεί, και ο πολίτης-ασθενής ΠΡΕΠΕΙ να μένει χωρίς εξυπηρέτηση, να αγανακτεί, να φωνάζει, να διαμαρτύρεται, να μισεί και να καταριέται το κράτος, και ΠΡΕΠΕΙ να αναγκάζεται λόγω έλλειψης εναλλακτικής επιλογής να στραφεί στους ιδιώτες. Άμα λειτουργεί σωστά το ΕΣΥ και καλύπτει τις ανάγκες, τί ζήτηση θα έχουν οι ιδιώτες, και πώς θα εισπράξουν χοντρά λεφτά οι μέτοχοι στο Ιατρικό, στο Υγεία, στο Metropolitan και τα συναφή; Άμα λειτουργεί σωστά το ΕΣΥ, όλοι αυτοί είναι είδος πολυτελείας, όχι είδος πρώτης ανάγκης. Δεν είναι ότι δεν θα έχουν πελατεία, αλλά θα είναι λιγότερη. Ενώ τώρα, ειδικά μέσα στην πανδημία, ο πολίτης-ασθενής θα το σκεφτεί πολύ καλά πριν πάει στο Δημόσιο. Αν έχει λεφτά να πληρώσει τους ιδιώτες, θα πάει στους ιδιώτες, γιατί το ΕΣΥ στην πανδημία εκτός από ταλαιπωρία σημαίνει και κίνδυνος.
Και το ίδιο γίνεται παντού: η κίνηση στο δρόμο ΠΡΕΠΕΙ να είναι απελπιστική, γιατί ΠΡΕΠΕΙ να σκεφτείς ότι χάνεις τη μέρα σου στα φανάρια και ΠΡΕΠΕΙ να προτιμάς να στάξεις τρία-ευρώ-παρά-κάτι ανά διέλευση (ασχέτως συνολικής απόστασης) στην Αττική Οδό. Τα παιδιά σου ΠΡΕΠΕΙ να έχουν διαλυμένη εκπαίδευση γιατί ΠΡΕΠΕΙ να αναγκαστείς να σκεφτείς ότι αν δεν κάνεις κάτι δραστικό δεν θα έχουν μέλλον γιατί θα τα φάει λάχανο η οικογενειοκρατία των τύπων του στυλ “έχω-τόσα-έτοιμα-λεφτά-από-τον-μπαμπά-και-τη-μαμά-που-σπουδάζω-και-στο-εξωτερικό-άμα-γουστάρω-με-τα-πάντα-όλα-δίδακτρα-φαγητά-σπίτια-εισιτήρια-πληρωμένα-χωρίς-να-νοιαστώ-καν-και-το-παίζω-και-διανοητικά-ανώτερός-σου-από-πάνω-κι-εσύ-κορόιδο-σκύψε-προσκύνα-ή-ίσως-κιόλας-τρέχα-ψήφισέ-με”, και ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσεις φροντιστήρια-ιδιαίτερα, και αύριο-μεθαύριο να πάρεις εσύ (ή και τα παιδιά σου) εκπαιδευτικά δάνεια που θα τα κουβαλάνε για δεκαετίες, και πάει λέγοντας.
Και κάπου εδώ έρχονται τα νεοφιλελεύθερα fanboys και ξεστομίζουν ανείπωτες μπαρούφες για σοβιετίες και άλλα παρδαλά όπως τους έχουν διδάξει να κάνουν, ή όπως τους βγαίνει από φυσική εμπάθεια. Και κατηγορούν όποιον ξεμπροστιάζει την απάτη, αλλά δεν παραδέχονται ποτέ ότι πρόκειται για απάτη. Ότι με άλλα λόγια στην Ελλάδα (σκοπίμως) δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα, αλλά κανιβαλισμός-πατροκτονία-σαμποτάρισμα του Δημοσίου, ΠΡΟΔΟΣΙΑ του Δημοσίου Καθήκοντος και ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ των πολιτών-πελατών. Δεν παραδέχονται ποτέ ότι σε όλες τις χώρες που θέλουν να λέγονται σοβαρές, το Δημόσιο είναι επίσης σοβαρό, ότι στην Ελλάδα του σπάνε τα πόδια επίτηδες και μετά το κατηγορούν για αργό περπάτημα, ότι το ξεμπρόστιασμα της απάτης δεν σημαίνει έχθρα προς την ΥΓΙΗ ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία. Άριστοι, ναι, μα όχι σε καλά πράγματα. Και οι κατά συρροήν δολοφόνοι που δεν φυλακίζονται είναι άριστοι σε κάτι. Απλώς, όχι σε κάτι καλό.
πηγή των πιο πάνω…. antinews
Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για την εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης των ΤΟΜΥ & του οικογενειακού ιατρού
Ερώτηση κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την εγκατάλειψη της πρωτοποριακής μεταρρύθμισης για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τον οικογενειακό γιατρό.
Οι βουλευτές τόνισαν πως ενώ η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αξιολογηθεί θετικά από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανεξάρτητους αξιολογητές που όρισε ο κ. Κικίλιας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ναρκοθετεί ουσιαστικά το μέλλον του θεσμού καθυστερώντας πάνω από ένα χρόνο τις προσλήψεις προσωπικού από προκήρυξη που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ εξέδωσε. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να δηλώσει ότι στηρίζει τις ΤΟΜΥ, στην πραγματικότητα όμως το σχέδιό της για την Πρωτοβάθμια είναι τα ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Απαράδεκτες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις στην προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) – «ναρκοθετείται» μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με θετική αξιολόγηση
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και με το ν.4486/2017 άρχισε να υλοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος μαζί με την διεπιστημονική ομάδα υγείας (νοσηλευτής-επισκέπτης υγείας-κοινωνικός λειτουργός) παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας σε αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ). Το νέο αυτό μοντέλο οργάνωσης της ΠΦΥ αξιολογήθηκε θετικά από εξωτερικούς αξιολογητές που όρισε η σημερινή κυβέρνηση και οι οποίοι στην έκθεση τους επισημαίνουν ότι ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διακήρυξης της Αστάνα (2018) για την ΠΦΥ. Η αξιολόγηση αυτή δικαιώνει πλήρως τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4486/2017 και η οποία λοιδορήθηκε τότε από τη ΝΔ και υπονομεύτηκε ανοικτά από τους φιλικά προσκείμενους σε αυτήν Ιατρικούς Συλλόγους, που εναντιώνονται σε κάθε διεύρυνση του «δημόσιου χώρου» στην ΠΦΥ.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε, λόγω της θετικής αξιολόγησης και των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά δυστυχώς με σχεδόν 2 χρόνια καθυστέρηση, να προχωρήσει στην προκήρυξη των 1935 κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας στις ΤΟΜΥ. Μια προκήρυξη που δεν επικοινωνήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ούτε ενημερώθηκαν οι υγειονομικοί και η οποία, σχεδόν ένα χρόνο μετά, δεν έχει προχωρήσει καθόλου.
Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει αυτό το θεσμό και έχει «δυσανεξία» σε κάθε προοπτική ενίσχυσης του ΕΣΥ, ειδικά στο κρίσιμο πεδίο της ΠΦΥ. Αντίθετα, η μεγάλη πρόκληση για το Σύστημα Υγείας στη μετά-covid εποχή, είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου δημόσιων δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας που, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, θα παρέχουν ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα στην κοινότητα, στο σπίτι, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας .
Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την εν λόγω προκήρυξη :
1) Έχει παρέλθει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από την προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προσωπικού στις ΤΟΜΥ και η διαδικασία δεν έχει τελεσφορήσει ακόμη. Στις 19/03 /2021 εκδόθηκε ορθή επανάληψη για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες» (ΑΔΑ: 62ΤΡ465ΦΥΟ-ΓΛΨ) η οποία περιελάμβανε 1.935 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά δεν έχουν αναρτηθεί ούτε οι προσωρινοί πίνακες προσληπτέων.
2) Στο πλαίσιο της ίδιας προκήρυξης του 2021 και ειδικότερα στη σελίδα σελίδα 105 ακυρώνονται παράτυπα οι Οριστικοί Πίνακες της προηγούμενης προκήρυξης, δηλαδή του 2017, γεγονός για το οποίο οι διοριστέοι της προκήρυξης του 2017 έχουν προσφύγει δικαστικά στο ΣτΕ για την υπόθεση αυτή .
3) Επιπλέον, στο πλαίσιο της προκήρυξης του 2021 είχε διαπιστωθεί αποκλεισμός νέων επιστημόνων κατηγορίας Π.Ε., για τον οποίο είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ερώτηση ωστόσο δεν απαντήθηκε ποτέ από το Υπουργείο Υγείας, ούτε ελήφθη μέριμνα για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος νέων επιστημόνων.
4) Αναφορικά δε με τις εγκαταστάσεις των ΤΟΜΥ σημειώνονται αδικαιολόγητες ενέργειες των διοικήσεων των ΥΠΕ που υπονομεύουν την λειτουργία του θεσμού της ΠΦΥ. Ειδικότερα, στις 6/3/2020 δημοσιοποιήθηκε Διακήρυξη διαγωνισμού για την μειδοτική δημοπρασία μίσθωσης ακινήτων για της ανάγκες στέγασης της 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Δήμου Αχαρνών (ΑΔΑ: Ψ8ΒΚ469Η26-ΕΨΩ). Μολονότι δημοσιεύθηκε έγκριση «Πρακτικού Αποδοχής Μελέτης» για ακίνητο για την στέγαση της 1ης & 2ης ΤΟΜΥ Αχαρνών μετά τη διαδικασία Μειοδοτικής Δημοπρασίας (α/α Διακ. 29Β/20), όπως αυτό κατατέθηκε στις 24/11/2020, στις 18/01/2022 η 1η ΥΠΕ δημοσιοποίησε απόφαση (ΑΔΑ: 6ΕΡ3469Η26-Π1Γ) με τον χαρακτήρα του “εξαιρετικά επείγοντος” με βάση την οποία “Η παράδοση του κτηρίου και η παραλαβή του από τους Ιδιοκτήτες του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022”. Με αυτόν τον τρόπο ένα ώριμο έργο στέγασης της 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Αχαρνών τινάζεται στον αέρα, χωρίς μάλιστα να υπάρξει μέριμνα για μεταστέγαση της δομής σε άλλο κτήριο , ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο ωθείται σε δικαστική εμπλοκή με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης δομής θα κάλυπτε τις ανάγκες υπηρεσιών ΠΦΥ στη Δυτική Αττική, μία περιοχή στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στις οικονομικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες βιώνουν σημαντικές ανισότητες στη φροντίδα υγείας.
Επειδή, η αδικαιολόγητη ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας για την έκδοση ακόμη και των προσωρινών πινάκων διοριστέων , έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε χιλιάδες επαγγελματίες υγείας που έχουν ενδιαφερθεί για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ.
Επειδή, ο παράτυπος αποκλεισμός των διοριστέων της προηγούμενης προκήρυξης (2017) έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να αποκατασταθεί η αδικία.
Επειδή, οι παλινωδίες στο ζήτημα της εξεύρεσης κατάλληλων κτιρίων για τη στέγαση νέων ΤΟΜΥ υπονομεύουν ευθέως την ανάπτυξη του νέου αυτού θεσμού.
Επειδή μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα αντιμετωπίσει τη δέσμευση της χώρας για ανάπτυξη και ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.
Επειδή οι νέες αυτές δημόσιες δομές ΠΦΥ έχουν αξιολογηθεί θετικά από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και από τους πολίτες που είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών τους.
Επειδή μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είναι αναγκαία η οργανική ένταξη των ΤΟΜΥ και του προσωπικού τους στο ΕΣΥ, ως αποκεντρωμένων δομών των Κέντρων Υγείας
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Πότε θα προσληφθούν οι επιτυχόντες της τελευταίας προκήρυξης για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ;
Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ. |
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης νέων ΤΟΜΥ;
3. Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και για την προοπτική της ενσωμάτωσης των νέων δομών στο ΕΣΥ;