16.6 C
Zakynthos
Saturday 23
HomeΚΟΙΝΩΝΙΑΝέος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ιδρύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, πέραν του ΤΕΙΡΕΣΙΑ των τραπεζών...

Νέος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ιδρύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, πέραν του ΤΕΙΡΕΣΙΑ των τραπεζών και του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τα χρέη προς δημόσιους φορείς

Νέος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ιδρύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, πέραν του ΤΕΙΡΕΣΙΑ των τραπεζών και του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τα χρέη προς δημόσιους φορείς

Νέος Τειρεσίας ιδρύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος ο οποίος θα φακελώνει τους δανειολήπτες των τραπεζών και θα παρέχει στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα κάθε φυσικού προσώπου ή επιχείρησης.

elegxos-eforias-daneiaΠρόκειται για το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, τη σύσταση του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η νέα υπηρεσία, θα λειτουργεί παράλληλα με τον υφιστάμενο Τειρεσία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, και με τον νέο υπερ-Τειρεσία (την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης), που συστήνεται για τα χρέη προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ και άλλους δημόσιους φορείς.

Δηλαδή με τη λειτουργία των δύο νέων υπηρεσιών, οι οφειλέτες του δημοσίου, ΕΦΚΑ, Δήμων, και τραπεζών θα είναι φακελωμένοι για τα χρέη τους, από τρεις φορείς.

Αναφορικά με τη σύσταση Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, αποσκοπεί στην προστασία των τραπεζών από νέα κόκκινα δάνεια. Ειδικότερα το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι, μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης πληροφόρησης, της ορθολογικότερης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δυνητικών δανειοληπτών, θα οδηγεί στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων χρηματοδότησης.

Το Μητρώο, θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα τροφοδοτείται με αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια κάθε μορφής, στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες κ.λπ. από όλες τις τράπεζες.

Δεν θα καταγράφονται μόνο οι οφειλές κάθε δανειολήπτη, αλλά και το ιστορικό των πληρωμών του, το υπόλοιπο οφειλής, εάν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες λεπτομέρειες.

Τα στοιχεία του φακέλου

Συγκεκριμένα στον ατομικό φάκελο κάθε οφειλέτη που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος θα υπάρχουν:

  1. στοιχεία εξατομίκευσης της οφειλής, όπως ο αριθμός της σύμβασης,
  2. η φύση της οφειλής,
  3. οι βασικοί όροι της οφειλής, όπως το αρχικό και το τρέχον ύψος της, κατά κεφάλαιο, προσαυξήσεις και πρόστιμα, η διάρκεια αποπληρωμής, το επιτόκιο και οι τυχόν μεταβολές τους,
  4. οι εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής,
  5. οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν, ο χρόνος των καταβολών και το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής,
  6. ρυθμίσεις της οφειλής,
  7. μεταβολές των προσώπων της οφειλής λόγω καθολικής ή ειδικής διαδοχής,
  8. πληροφορίες για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, μέτρα διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν, καθώς και η πορεία της δικαστικής προσβολής τους, η άσκηση ποινικής δίωξης ή η ποινική καταδίκη λόγω μη καταβολής των οφειλών, αν η μη καταβολή τους συνιστά αξιόποινη πράξη.
  9. Στα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς συμπεριλαμβάνονται επίσης η ιδιότητα του υποκειμένου (οφειλέτης) των δεδομένων ως ανέργου, η πτώχευσή του, η κήρυξή του ως συγγνωστού και η απαλλαγή του.

Όλα τα στοιχεία θα τηρούνται στο Μητρώο μέχρι και 10 χρόνια και θα παρέχονται σε άλλες τράπεζες που θα ζητούν τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Παράδειγμα, όταν ο δανειολήπτης ζητεί δάνειο ή πιστωτική κάρτα από την Α τράπεζα, αυτή θα μπορεί να απευθύνεται στο Μητρώο και να ζητεί πληροφορίες για το τί χρωστάει ο αιτών δάνειο, σε άλλες τράπεζες.

Σήμερα, η τράπεζα από την οποία ζητείται δάνειο, ζητεί πληροφορίες από τον τραπεζικό Τειρεσία, ο οποίος όμως καταγράφει μόνο τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Ο νέος Τειρεσίας της ΤτΕ, θα καταγράφει ακόμη και τις «πράσινες» οφειλές είτε αυτές εξυπηρετούνται είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να κρίνει ότι τα δάνεια που έχει ήδη λάβει ο υποψήφιος δανειολήπτης είναι αρκετά και απορροφούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος ή των κερδών του, οπότε είναι ρίσκο η χορήγηση και νέας πίστωσης.

Πλήρες φακέλωμα

Σημειώνεται ότι οι «πληροφορίες ταυτοποίησης» των οφειλετών για τα φυσικά πρόσωπα είναι το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και το επώνυμο του πατέρα, ο αριθμός Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), καθώς και κάθε άλλο προσδιοριστικό της ταυτότητάς τους στοιχείο.

Για τα νομικά πρόσωπα οι πληροφορίες που θα καταχωρούνται είναι η επωνυμία, η νομική τους μορφή, ο αριθμός καταχώρισής τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), καθώς και κάθε άλλο προσδιοριστικό της ταυτότητάς τους στοιχείο.

Επίσης, ως «γενικές πληροφορίες» για τους οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα είναι η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση της κύριας κατοικίας και του τόπου εργασίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για τα δε νομικά πρόσωπα είναι οι πληροφορίες ταυτοποίησης των εκπροσώπων τους, η διεύθυνση και ο τηλεφωνικός αριθμός της έδρας τους.

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης

Πρόσβαση στα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων θα έχουν:

  • Ο ίδιος ο οφειλέτης.
  • Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που ενεργούν υπό την άμεση εποπτεία τους.
  • Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 
  • Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η πρόσβαση φορέων του ιδιωτικού τομέα ή φορέων πιστοληπτικής αξιολόγησης στα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα απαγορεύεται.

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από την Αρχή τη διόρθωση ή συμπλήρωση των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που το αφορούν και είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα, με αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε αυτό και συνοδεύεται από την απαραίτητη κατά περίπτωση τεκμηρίωση.

Προβλέπεται επίσης ότι:

Το zantevoice.gr δεν έχει οικονομική υποστήριξη από καμία γκρίζα, κυβερνητική, επιχειρηματική, τραπεζική ή άλλη πηγή που θα του “υπαγορεύει” τί να πει και τί όχι. Το zantevoice.gr δεν έχει διαφημίσεις! Το zantevoice.gr έχει μόνο την στήριξη των επισκεπτών του για να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδά του. Αν θες να υπάρχει το zantevoice.gr στήριξε την προσπάθειά του με κλικ εδώ.

  • Η Αρχή παράγει και χορηγεί ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στο υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ύστερα από αίτησή του που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστημα. 
  • Η χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης σύμφωνα με το παρόν άρθρο γίνεται ατελώς.
  • Η Αρχή παράγει και χορηγεί ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης υποκειμένου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε φορέα του ιδιωτικού τομέα που έχει συνάψει σύμβαση με την Αρχή, μετά από αίτηση του φορέα, με την προϋπόθεση ρητής, ειδικής και διακριτής από άλλους όρους συγκατάθεσης του υποκειμένου στην επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη χορήγηση και διαβίβαση της ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης στον αιτούντα φορέα του ιδιωτικού τομέα, η οποία παρέχεται μέσω του Συστήματος. 
  • Η ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης διαβιβάζεται στον φορέα του ιδιωτικού τομέα ηλεκτρονικά. 
  • Στην αίτηση του φορέα του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ο σκοπός, για τον οποίο ζητείται η χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης.

Γιατί χορηγείται η «ενημέρωση»

Η ενημέρωση αυτή μπορεί να ζητείται για τους εξής σκοπούς:

  • Την επαλήθευση των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, σχετικά με αίτησή του για χορήγηση πίστωσης από τον φορέα του ιδιωτικού τομέα,
  • Την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από τη χορήγηση πίστωσης από φορέα του ιδιωτικού τομέα προς το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ή από την αποδοχή από φορέα του ιδιωτικού τομέα της παροχής εγγύησης για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς,
  • Την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από χορηγηθείσα πίστωση, ή τη μετατροπή της φύσης ή της διάρκειας μιας πιστωτικής σύμβασης ή εγγύησης που έχει χορηγηθεί για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, 
  • Την παρακολούθηση και αξιολόγηση της μη τήρησης οποιουδήποτε όρου πιστωτικής σύμβασης που χορηγήθηκε από φορέα του ιδιωτικού τομέα στο υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ή εγγύησης που παρασχέθηκε από αυτό, 
  • Την αξιολόγηση αίτησης υπαγωγής του υποκειμένου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε διακανονισμό οφειλών προς φορέα του ιδιωτικού τομέα, και 
  • Την ανάλυση των χαρτοφυλακίων πιστωτικών συμβάσεων που τηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

πηγή: sofokleous.gr

(Visited 20 times, 1 visits today)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ